Junqueras: ‘ERC estarà a l’altura de la seva responsabilitat’

  • Els republicans, amb 21 diputat, esdevenen la segona força del parlament

VilaWeb
ACN
26.11.2012 - 00:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha garantit al vespre que el seu partit posaria els resultats d’aquest 25-N al servei del poble de Catalunya. ‘ERC estarà a l’altura de les seves responsabilitat i del que el país necessita’, ha dit davant una militància eufòrica pels 21 diputats assolits, 11 més que no ara fa dos anys.

Després d’obrir la porta a parlar amb tothom per assegurar la governabilitat del país, ha posat sobre la taula dues grans propostes irrenunciables: el procés sobiranista cap a una consulta popular, i una alternativa econòmica i social a la política de retallades feta aquests dos darrers anys.

‘Buscarem les fórmules més adequades, no solament amb la resta de forces polítiques, també amb el conjunt de les forces sindicals, empresarials, universitàries, cíviques i socials’, ha dit Junqueras en el seu primer discurs després de saber els resultats electorals. Fórmules per a fer que el país tiri endavant i surti d’un moment molt dur per a tantíssima gent.

Després de celebrar la segona posició en les eleccions (amb el segon millor resultat de la història del partit des del restabliment de la democràcia), ha interpretat els resultats del 25-N com una empenta al procés sobiranista. ‘Entenem que el bloc sobiranista, que es presentava amb la necessitat d’avançar, ha sortit clarament reforçat’, per la suma dels resultats de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, partits que Junqueras ha felicitat: CiU, per haver guanyat les eleccions tot i el fort retrocés electoral; ICV-EUiA pel creixement electoral; la CUP per haver entrat al parlament.

Durant el discurs ha dit i redit la necessitat que la societat havia de sumar-se decididament al procés d’autodeterminació de Catalunya: tothom ha de participar-hi; en conseqüència, ERC establirà un diàleg amb entitats socials de tota mena: ‘Posem el nostre resultat al servei del país i al servei de la independència de Catalunya’, però cal el suport d’una gran majoria de ciutadans de Catalunya.

A més, ha recordat, aquesta majoria de ciutadans és molt necessària per a contrarestar l’efecte dels qui vulguin impedir que el procés independentista arribi a bon port: ‘Hi haurà forces enormes que intentaran impedir que fem realitat els nostres somnis. Ens posaran traves i, precisament per això, necessitem el suport i el compromís d’una àmplia majoria de la gent. No ens deixeu sols, doncs, perquè nosaltres no us abandonarem.’

El centre-esquerra vira cap al sobiranisme

Una altra de les reflexions del dirigent d’ERC ha estat la del viratge del centre-esquerra català cap al sobiranisme. Junqueras ha subratllat el ‘sorpasso’ electoral d’ERC al PSC i l’ha interpretat com el principi d’un nou camí que portarà els republicans a ser el principal partit de centre-esquerra de Catalunya.

Centenars d’assistents celebren els resultats a l’Hotel Catalonia

L’eufòria ha estat constant des de ben aviat, quan els primers recomptes de vots ja atorgaven als republicans més de 20 diputats. Crits d’independència i d’Oriol, president, han estat intensament repetits per un públic extasiat per uns resultats que tan sols els més optimistes somniaven. De fet, els més optimistes no esperaven pas tant –amb els periodistes que han seguit ERC durant la campanya, Junqueras havia apostat que arribarien a 20 diputats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any