I després de tot, sense poder votar

  • Molts catalans residents a l'estranger, sobretot al continent americà, no han rebut les butlletes per poder votar, tot i haver fet tots els tràmits

VilaWeb
Redacció
22.11.2012 - 12:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els pocs catalans residents a l’estranger que van passar el primer escull per a votar poden fer-ho fins demà al consolat, ja sigui presencialment o enviant-hi la butlleta per correu. Però els obstacles han estat, i encara són, molts. I és que un bon nombre d’aquests 16.000 catalans, que van haver de fer tota mena de tràmits burocràtics, encara no ha rebut el sobre amb les paperetes a casa, i sembla difícil que arribin a temps per votar. Sobretot als EUA, on avui és festiu (és el dia d’acció de gràcies) i demà molts faran pont.

‘Ens hem trobat molta gent desesperada perquè no pot votar. Que estava molt il·lusioanda i que s’ha acabat trobant amb totes aquestes impossibilitats’, diu a VilaWeb Xavier Tudela, secretari general de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

La nova llei electoral espanyola, origen dels obstacles

En aquestes eleccions s’aplica per primer cop la reforma del 2010 de la llei electoral espanyola, que preveu que, a diferència de com es feia abans, els inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) que vulguin votar ho hagin de demanar (fins el 2010 rebien a casa la papereta, i només calia que l’enviessin a la junta electoral corresponent). Ja fos per desconeixement, per tot els obstacles que es van trobar en els consolats o perquè finalment les sol·licituds de vot no van arribar a temps, només 16.000 van poder superar aquell primer escull.

Però d’aquests 16.000, n’hi ha molts que encara no han rebut les paperetes. Xavier Tudela diu que la majoria són al continent americà, i que a Europa les paperetes han arribat correctament. També insisteix que aquests retards no depenen dels consolats sinó de correus. Justament per aquests problemes, la junta electoral espanyola ha prorrogat el termini per poder votar per correu fins dissabte als Estats Units.

Les traves, però, no acaben pas aquí. Els catalans a l’estranger que hagin rebut correctament i a temps les butlletes electorals, tenen des d’ahir i fins demà, per votar. Els qui viuen a prop d’un consolat ho poden fer presencialment, ja que les oficines han habilitat unes urnes. ‘Ara, no són cap col·legi electoral’, recorda Tudela, ‘s’hi ha d’anar amb la butlleta perquè allà no n’hi han pas’. Els qui visquin lluny, poden votar per correu, però enviant-ho al consolat corresponent, no pas a la junta electoral com es feia abans. Això vol dir que la butlleta ha d’arribar al consolat abans que dilluns el funcionari de torn reculli els sobres i els enviï a les demarcacions catalanes corresponents, on s’afegiran a l’escrutini definitiu la setmana vinent.

‘Des que es va aprovar la llei que avisem del col·lapse que suposaria per a poder votar. Ho hem viscut ara perquè aquestes són les primeres eleccions al Parlament que s’aplica aquesta nova llei’, diu Xavier Tudela. I és que amb la reforma de la LOREG, ‘poder votar a l’exterior necessita d’una complexa complicitat entre ambaixades i consolats, juntes electorals provincials, correus de cada país de residència i juntes electorals’, diu la FIEC en un comunicat, que qualifica el sistema ‘pervers amb massa incerteses i punts negres que mai ha funcionat ni funcionarà’.

Informació relacionada:
Els catalans residents als Estats Units tenen temps fins dissabte per votar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any