Una Catalunya independent serà més rica, diu el Financial Times

  • El diari diu que 'seria difícil veure Catalunya exclosa' de la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
21.11.2012 - 14:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una Catalunya independent serà més rica i dificilment seria expulsada de la UE, diu el rotatiu econòmic britànic Financial Times, que avui publica el reportatge ‘Encara no hi ha necessitat de pànic per als inversors de bons’ sobre com seria la situació econòmica catalana i escocesa en cas que ambdós països esdevinguessin independents. El text va acompanyat d’un vídeo de l’expert James Mackintosh que analitza, a través de gràfics comparatius, la situació econòmica posterior a la independència.

Aquest és el vídeo:

Amb la independència, Catalunya seria un territori més ric però més endeutat que l’estat espanyol, diu el reportatge, que recorda que el PIB per càpita català era de 27.430 euros l’any 2011, per davant d’Itàlia, mentre que el de l’estat espanyol sense Catalunya era de 22.284 euros, més a prop de Grècia que de la mitjana de l’eurozona. Tot i això, el Financial Times explica que si es divideix el deute de Catalunya entre el PIB per càpita, el deute de Catalunya seria del 94% del PIB, mentre que el deute de l’estat espanyol seria del 79% del PIB. Amb tot, afegeix que també tindria més ingressos perquè ‘els seus impostos ja no haurien de subsidiar Espanya’. 



L’anàlisi alerta els inversors que la pitjor situació arribaria, tant per a Catalunya com per a Escòcia, en cas que Espanya i el Regne Unit no acceptessin l’entrada d’ambdós territoris a la Unió Europea. Tot i això, diu que ‘seria difícil veure Catalunya exclosa’, d’Europa ja que la seva economia és de la mateixa mida que la de Grècia i una exclusió de Catalunya de la zona euro seria ‘perjudicial’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any