Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dimarts  20.11.2012  11:00

Autor/s: Francesc Albero Devesa · Membre de Compromís per Ontinyent

De les paraules als fets

Men?ame
 

Una de les coses que en l’actualitat, desgraciadament, ja no sorprén és trobar als mitjans de comunicació crítics il·luminats que, lluny d’usar els canals de comunicació normals, encenen fogueres per tal de voler ser ells els propis bombers.

Fa uns dies, en un article d’opinió el coordinador d’Esquerra Unida a Ontinyent s’autonomenava 'l’àngel exterminador'. No sabem a quin de tots els àngels es referia, si al bíblic, portador de la destrucció i la mort; si al cinèfil de la pel·lícula de Luís Buñuel; o al literari de l’escriptor argentí Ernesto Sábato. Siga quina siga l’elecció, mostrava la seua decepció per la gestió mediambiental que està duent-se a terme a Ontinyent. Però potser, si haguera preguntat hauria obtingut una resposta a les seues preocupacions. No obstant, sembla que va voler presentar els altres sota una visió apocalíptica, i ser l’àngel exterminador dels malvats és més heroic. En això, no hi ha dubte que el PP i l’expresident de la Mancomunitat i vosté, ho porten de meravella.

Sembla una absoluta incoherència per part d'EU que no hi plantejaren cap proposta -en matèria de sostenibilitat- quan es va signar l'acord de govern, ni tant sols quan es van negociar els pressupostos de 2012 , on per primera vegada en la història es van incloure partides verdes amb dotació econòmica, com ara: lluita contra el canvi climàtic, eficiència energètica, o activitats per a agricultura i altres condicionades a ingressos extraordinaris com per exemple un parc perimetral, a banda de les que ja hi havia. Tanmateix, ara semblen molt dolguts perquè, al seu parer, no s'ha avançat. Potser si tingueren la valentia d’entrar a governar podrien recolzar-nos en les demandes reals per la sostenibilitat, però és més fàcil i còmode criticar i dir el que s'ha de fer. Per això estan a l'oposició, i de tant en tant voten amb el PP. L'interés és desgastar el govern, no buscar solucions, però això sí, quan alguna proposta els interessa apareixen en la foto amb el govern. Algú ho entén?

No passa res si ara volen canviar. Benvinguts a treballar per Ontinyent: si tenen propostes que les presenten, que les estudien, s'informen i les treballen, perquè no val a dir que la despesa en llum és molt gran i que sobren llums –-o és que volen apagar-les totes!! Cal recordar que per llei no és possible. Per cert, explicar-li que si passeja per la 'ruta del colesterol' a les 4 de la matinada és millor que duga un frontal perquè les llums s'apaguen a les dues, i en tots aquells llocs que estan preparats s'apliquen reductors de fluxe a les dotze de la nit (en altres com el Pilar des que s'encenen), i si algun dia a la matinada estan encesos els llums és perquè cal ajustar els rellotges astronòmics que s'han instal·lat per regular l'encesa i la desconnexió. És clar que no ens podem conformar, però, sense invertir res de res, per la situació econòmica actual i sense disposar de tot el personal, la despesa en enllumenat públic s’ha reduït en més de 80.000 euros. Ha passat dels 607.000 de l'any 2011 a menys  de 527.000 en 2012. A més a més, amb el canvi de la potència contractada en edificis públics, ara en 2012 s’han estalviat més de 10.000 euros.

Estem d'acord que hem de continuar millorant tots els aspectes relacionats amb la sostenibilitat, sense pausa, però per dur-ho endavant cal en primer lloc un canvi de mentalitat en la societat i també en l'Ajuntament, canvi que ja s'està produint i que consisteix a posar en valor els aspectes mediambientals com a eix central i transversal de tota la vida pública. I si compartim tants objectius, com és possible que no ens posem d'acord? La resposta està en l'actitud que uns i altres tenim. Mentre que uns treballem i ho fem tan bé com sabem, altres es dediquen a posar entrebancs i a aprofitar-se de qualsevol reivindicació o moviment social just per obtenir rèdit electoral. Deixem que les plataformes ciutadanes siguen independents, recolzem-les però no intentem aprofitar-se'n, per favor! No necessiten que cap polític s'atorgue la seua representació.

Estem davant un moment de transformació, la societat no necessita més baralles polítiques, i encara menys dels qui comparteixen objectius. La ciutadania reclama respostes i responsabilitat, demana que tots arrimem el muscle per eixir d'aquesta crisi-estafa i que presentem alternatives a les polítiques de retallades del PP. Cal fer política per la ciutadania i no política pel vot. En una ocasió un dirigent d'EU ens va dir 'vosaltres no enteneu de política'. Potser tinga raó, però si es tracta de la política que alguns practiquen, millor no saber-ne gens. Nosaltres continuarem treballant de forma constructiva, tothom que hi vulga participar és benvingut.