El IEC commemora el vuitantè aniversari de les ‘Normes de Castelló’

  • En l'acte, avui al vespre a Barcelona, hi intervindran l'escriptor Joan F. Mira i el lingüista Germà Colón · Es podrà seguir en directe per la web a les 18.30

VilaWeb
Montserrat Serra
20.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) commemora el vuitantè aniversari de les Normes de Castelló, trasplantament de la normativa ortogràfica de Pompeu Fabra al País Valencià. Durant tot l’any la plataforma cívica Castelló per la Llengua (que aplega organitzacions socials, culturals, educatives, sindicals i polítiques) ha anat acomplint un programa ambiciós, des d’Alacant a Benicarló. Vicent Pitarch, un dels impulsors, han explicat a VilaWeb la importància de l’acte d’avui al vespre, que es podrà seguir en directe des de la web del IEC.

Germà Colón, membre de la Secció Filològica del IEC, hi parlarà de ‘Les Normes de Castelló i la Societat Castellonenca de Cultura’; i Joan Francesc Mira, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de ‘Norma i cultura: l’espai de la llengua escrita’.

Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i delegat del IEC a Castelló, ha comentat a VilaWeb que la commemoració de les ‘Normes de Castelló’ del 1932 va començar a principi d’any, amb la campanya de la Flama de la Llengua Catalana, passejada a tot el País Valencià pel Centre Excursionista de Castelló i finalment portada al Monestir de Montserrat. Ara, ha precisat, el programa pròpiament dit va començar a l’abril i es tancarà per Nadal, i és obra del IEC, de la Universitat Jaume I de Castelló i de moltes institucions aplegades en la plataforma Castelló per la Llengua.

Continua Pitarch: ‘Tal com jo ho veig, l’any 1932 no tan sols van assumir-se les normes fabrianes al País Valencià; també van acceptar-se completament al Principat, amb l’acabament del ‘Diccionari general de la llengua catalana‘. A més, fou l’any que va morir mossèn Antoni Maria Alcover i es van acabar les resistències. Això em fa dir que homenatjar les ‘Normes de Castelló’ és una manera d’homenatjar l’adopció de les normes del català modern a tots els territoris de parla catalana. I que el IEC ho assumeixi és molt gratificant. L’acte tindrà un relleu especial.’

Presidiran l’acte Salvador Giner, president del IEC, i Vicent Climent, rector de la Universitat Jaume I de Castelló i vice-president de la Xarxa Vives; hi intervindran Vicent Pitarch i Isidor Marí, president de la Secció Filològica, Ferran Carbó, president de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, i Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

També hi haurà un record per a Joan Fuster, que va tenir un paper destacadíssim i emocionant durant l’aplec del cinquantenari de les ‘Normes de Castelló’ l’any 1982 (vídeo), oimés que enguany també fa cinquanta anys de la publicació de ‘Nosaltres els valencians’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any