Ciurana: ‘Barcelona ha de recuperar la complicitat amb el País Valencià i les Illes’

  • El regidor de Barcelona pronuncia una conferència sobre Joan Fuster dins la setmana cultural dels Premis Miquelet

VilaWeb
Redacció
20.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Societat Coral el Micalet ha inaugurat la Setmana Cultural dels Premis Miquelet 2012; i enguany, en ocasió del cinquantè aniversari de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’, ha volgut retre homenatge a l’autor, Joan Fuster. L’escriptor de Sueca, doncs, és la figura protagonista de conferències i actes de la setmana, que es va obrir ahir amb la ponència ‘País i cultura. Una proposta des de Barcelona’ sobre la relació de Fuster amb la capital catalana, a càrrec del tinent-batlle i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana.

Entre més coses, Ciurana ha dit de Joan Fuster: ‘Va actuar en el seu temps i encara avui de despertador del paper que ha de fer la ciutat de Barcelona com a impuls de la cultura del país. […] La clarividència de Fuster dóna una altra dimensió a la capital catalana com a focus potent que ha de projectar internacionalment la cultura i la llengua dels Països Catalans.’ I després d’assimilar Barcelona amb un delta, ‘que com tots els deltes del món s’alimenta de tot allò que ve des de dalt de les muntanyes’, ha proposat que Barcelona tornés ‘a recuperar la complicitat amb el País Valencià, les Illes… perquè no vol ser una capital franquícia d’altres, perquè té una cultura i una llengua pròpies.’

‘Tot això, Joan Fuster ja ho va veure fa molts anys. I ens ha ajudat a obrir els ulls i a descobrir el paper que ha de fer Barcelona, i no deixar que la nostra cultura sigui minoritzada.’ En acabat, s’ha referit al llibre que han editat conjuntament els ajuntaments de Barcelona i de Sueca, amb el títol ‘Joan Fuster i Barcelona’, escrit per Martí Estruch, en què s’aborda la relació de l’autor de ‘Nosaltres els valencians’ amb la capital catalana.

Finalment, sobre l’ús de la llengua a Barcelona ciutat, ha comentat que ‘el perill que sigui subsidiària també hi és. Per això mantenim la lluita per la no-periferització de la llengua, posant l’accent en l’ús social’.

Més activitats de la Setmana

Durant la setmana també faran conferències el professor Josep Guia (‘Els nosaltres de Joan Fuster’, 20 de novembre), la professora Carme Gregori (‘Els aforismes de Joan Fuster: la brevetat abans de Twitter’, 21 de novembre) i l’economista, editor, assagista i traductor Gustau Muñoz (‘Joan Fuster i la industrialització valenciana’, 22 de novembre). El dia 23, la directora artística del Teatre Micalet i fundadora de la Companyia Teatre Micalet, Pilar Almeria, farà una lectura dramatitzada d’uns fragments de l’obra de l’escriptor de Sueca, sota el títol ‘Joan Fuster, a prop: lectures dels seus textos’, seguida del concert ‘D’un temps, d’un país’, a càrrec de la Coral Giner del Micalet.

Els actes es tancaran el 24 de novembre amb la vetllada literària i l’atorgament dels premis de teatre, assaig i investigació filològica, a més dels Miquelets d’Honor, que són per a Isabel-Clara Simó i la Falla Na Jordana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any