El govern colombià i les FARC comencen una nova fase del diàleg a l’Havana

  • La guerrilla colombiana decreta una treva unilateral de dos mesos

VilaWeb
Redacció
19.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern cubà ha confirmat que avui es faria la presentació formal de la mesa de negociació entre el govern colombià i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). Les delegacions tenen previst de reunir-se al Palau de Convencions de l’Havana, on començaran deu dies de contactes per a establir un marc de negociació.

La delegació governamental és pewaisis per l’ex-vice-president i ex-ministre d’Interior, Humberto de La Calle, que ha reiterat l’oposició del govern a un alto-el-foc bilateral proposat per la guerrilla. Les FARC, que hi són representades per sis delegats amb el comandant Iván Márquez al davant, ha decretat per la seva banda una treva de dos mesos. Márquez mateix ha explicat que la reunió de Cuba servirà per construir ‘una cosa semblant a les normes de funcionament de la mesa’.

Les expectatives sobre aquesta negociació són moderadament optimistes, i és que pot representar el final de cinquanta-dos anys de conflicte, encara que l’últim intent de pau, del 1999 al 2002, fet a iniciativa del president Andrés Pastrana, va fracassar; d’una banda, perquè l’ofensiva militar va ser molt intensa i, d’una altra, perquè les FARC no van cessar de fer segrestos.

Aquesta vegada totes dues parts negociaran una agenda de cinc punts, que inclou el desenvolupament agrari integral, les garanties per a l’exercici de l’oposició política, la fi del conflicte, la lluita contra el narcotràfic i la compensació a les víctimes. L’agenda es va pactar el mes passat a Noruega, país que, juntament amb Cuba, garanteix i facilita les negociacions. Veneçuela i Xile participen també en el procés, en qualitat d’acompanyants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any