Netanyahu amenaça Hamàs amb una ‘important extensió de les operacions’

  • Hamàs dispara coets contra territori israelià, alguns dels quals han estat interceptats a l'aire · Egipte vol mediar en el conflicte

VilaWeb
Redacció
18.11.2012 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nova nit de bombardeigs a la Franja de Gaza, amb dos nens i un adult morts més, en la coneguda ja com a operació ‘Pilar de defensa’ de l’exèrcit israelià. Als bombardeigs aeris s’han sumat també els que s’han fet des mar, i que han impactat, entre més, en un edifici d’oficines on treballa la televisió palestina i alguns mitjans internacionals. Des del començament del conflicte, ara fa cinc dies, ja hi ha hagut prop d’una cinquantena de morts i més de dos-cents ferits. L’amenaça d’una ofensiva terrestre de les tropes israelianes continua vigent, mentre la comunitat internacional manté una activitat diplomàtica frenètica per a evitar que el conflicte augmenti.

Una de les condicions que imposa el govern d’Israel per a ordenar l’alto-el-foc és que Hamàs no llanci més projectils, els darrers dels quals han impactat en zones poc habitades o han estat interceptats a l’aire per les bateries israelianes. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que s’han atacat fins ara més de mil objectius i ha avisat que l’exèrcit es prepara per a una ‘important extensió de les operacions’ en cas de necessitat. De fet, ja s’han cridat setanta-cinc mil reservistes, vint mil dels quals ja s’havien desplegat ahir a la frontera amb Gaza.

Mentrestant Egipte, país que ha acollit una reunió d’urgència de la Lliga Àrab, s’està convertint en frontissa per intentar assolir una treva entre palestins i israelians. El seu president, Mohamed Mursi, ha mantingut converses amb la presidenta alemanya Angela Merkel i amb el primer ministre turc, Recep Tayip Erdogan, que es troba al país en visita oficial. Erdogan, a més, es podria trobar en les pròximes hores amb el cap de Hamàs a l’exili, Khaled Meshal. I dissabte va mantenir una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, per valorar la situació.

Obama: ‘Israel té dret de defensar-se’

Justament el president dels EUA, de viatge per l’Àsia, ha dit que Israel té ‘ple dret’ de defensar-se dels atacs de Hamàs contra el seu territori, però ha avisat que és preferible posar fi al llançament de coets sense ‘augmentar l’activitat militar a Gaza’.

‘Cap país del món no pot tolerar una pluja constant de coets contra els seus ciutadans des de l’altra banda de la frontera’, ha dit des de Tailàndia: ‘Secundem plenament el dret d’Israel de defensar-se.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any