17.11.2012 - 13:19
El president de la Comissió europea, José Manuel Durao Barroso, ha insistit avui a Cadis que si un territori pertanyent a un país membre de la Unió Europea s’independitzés, quedaria automàticament fora de la UE i hauria de començar els tràmits per a sol·licitar-ne l’adhesió.
Ho ha declarat als mitjans de comunicació presents a la XXII Cimera Iberoamericana a Cadis, on ha estat convidat, després d’haver-se-li preguntat expressament si Brussel·les manté la posició que va expressar en una resposta parlamentària el 2004, respecte que un territori escindit quedaria automàticament fora de la UE i hauria de començar un procediment d’adhesió per a tornar-hi a ingressar, que necessitaria l’acord unànim dels estats membre.
‘La situació jurídica no ha canviat des del 2004, perquè el tractat de Lisboa no hi ha introduït cap canvi. Per tant, puc confirmar absolutament que la posició de la Comissió és la mateixa’, ha respost. El 2004 va ser l’aleshores president de la CE, Romano Prodi, qui va fixar la posició de Brussel·les per escrit respecte a la qüestió, assegurant que ‘quan una part del territori d’un estat membre deixa de ser part d’aquell estat, per exemple perquè el territori es converteix en un estat independent, els tractats ja no s’hi apliquen.’
Tot amb tot, el que ha dit Barroso no exclouria que hi pugui haver una reintegració quasi automàtica del territori en qüestió, és a dir, que no cal que passi gaire temps perquè hi pugui tornar a entrar efectivament.
En una resposta més recent, de l’agost passat, Durao Barroso va assegurar que si Catalunya es declarés independent la ciutadania de la UE ja no s’aplicaria als seus habitants: ‘La ciutadania de la UE se suma i no substitueix la ciutadania nacional, és a dir, la ciutadania d’un estat membre de la UE’. ‘En el cas hipotètic d’una secessió de part d’un estat membre, la solució s’haurà de trobar i negociar en el marc del dret internacional’, va afegir aleshores.
Més recentment, la vice-presidenta de la Comissió, Viviane Reding, va expressar en resposta a una carta del secretari d’estat d’Afers Europeus espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que la ‘posició oficial’ de l’executiu comunitari és que si Catalunya s’independitza quedarà fora de la UE.
Junqueras diu que Barroso ‘no s’ajusta a la veritat’
El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat que el president de la Comissió europea ‘no s’ajusta a la veritat’ quan afirma que si Catalunya esdevingués un estat independent quedaria fora de la UE. El republicà, que ha estat dos anys a Brussel·les com a eurodiputat, diu que no hi ha cap tractat ni directiva europea que especifiqui que un territori membre de la UE pugui deixar de ser-ne. Junqueras està convençut que les paraules de Barroso responen a les pressions que fa Espanya als dirigents europeus contra la independència de Catalunya.
Junqueras ha insistit que Catalunya no deixarà de ser de la UE per ser independent, i ha assegurat que alguns dirigents europeus reben moltes pressions d’Espanya per dir ‘allò que l’estat vol que es digui’ en contra de Catalunya. ‘Jo ho he vist i he sentit les converses.’
Junqueras ha explicat que com a eurodiputat que ha estat, sap que l’única condició que ha posat i posarà sempre la UE perquè Catalunya pugui ser independent és un mandat democràtic. ‘I, això, els ho donarem per partida doble’, ha afegit, referint-se a les eleccions del 25-N i a la celebració d’una consulta.
Finalment, ha recordat que els catalans són ‘ciutadans europeus’ i que, per tant, la UE està obligada a vetllar pels ‘drets democràtics dels seus ciutadans’ i que continuïn essent membres de la UE.
Notícia relacionada:
Vídeo: Per què a Espanya no li interessa un estat català fora de la UE?