La Iniciativa Wilson explica per què ‘Catalunya continuarà dintre Europa’

  • La impulsen Xavier Sala Martín, Carles Boix i més · La intenció és d'ajudar a tenir informació sobre el futur de Catalunya sense por ni amenaces

VilaWeb
Redacció
16.11.2012 - 11:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En cas d’independència, ‘Espanya possiblement podria impedir que Catalunya formés part de la UE (…), però no podrà vetar que signi acords bilaterals de lliure comerç amb la UE per tal de formar part del mercat únic des del primer dia, ni podrà evitar que els ciutadans circulin lliurement per l’espai Schengen o que les empreses i els ciutadans catalans facin servir l’euro’. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Europa, Europa‘ publicat avui per la Iniciativa Wilson, de què són part els catedràtics Pol Antràs, Carles Boix, Jordi Galí, Gerard Padró, Xavier Sala i Martín i Jaume Ventura.

Segons aquest estudi, el primer publicat per aquest grup, Espanya pot tenir efectivament capacitat de vetar l’ingrés de Catalunya a la UE, però no d’impedir que signi acords bilaterals de lliure comerç amb la UE, ni la lliure circulació de persones per l’espai Schengen.

‘Des del punt de vista de la Iniciativa Wilson, creiem que les amenaces espanyoles no són del tot creïbles per dues raons. Primera, la capacitat d’Espanya d’exercir aquest vet dependrà molt de si és intervinguda econòmicament’, diuen.

I afegeixen: ‘Arribat el moment, no els interessaria fer-ho. Espanya té el problema que els economistes anomenem ‘inconsistència temporal’. D’entrada, els interessa dir que posaran el vet, però un cop fet el referèndum, els interessarà tot el contrari, perquè per exportar a Europa han de passar per Catalunya i voldran que Catalunya assumeixi una part proporcional del deute de l’administració central espanyola’.

Sobre la circulació de mercaderies, ‘fins i tot en el cas que Espanya s’entossudís a expulsar Catalunya de la Unió Europea, no podria evitar que Catalunya signés tractats de lliure comerç amb la UE i, per tant, les empreses catalanes podrien exportar a Europa amb la mateixa llibertat, drets i obligacions amb què ho fan ara.’

I en relació amb la circulació de persones, ‘si bé Espanya podria vetar l’accés de Catalunya a l’espai Schengen, els catalans hi tindrien accés en la seva condició de ciutadans espanyols’. Perquè ‘l’article 11.2 de la constitució espanyola que diu que cap ciutadà espanyol pot ser privat de la seva nacionalitat. Per tant, com que el govern espanyol no podria suprimir la nacionalitat espanyola dels ciutadans de Catalunya, aquests podrien viatjar des de Catalunya a qualsevol país de l’espai Schengen’. En tindrien prou de portar el passaport o el DNI espanyol. I seria per una situació transitòria.

I quant a l’euro, ‘com que no hi ha manera d’evitar que un país faci servir la moneda que més li convingui, les amenaces que Catalunya serà expulsada de l’euro no tenen gens de sentit’.

Sèrie de vídeos #SensePor: Salvador Cardús no té por: tres raons més per a anar-se’n

Sílvia Bel: ja no som nens petits

Màrius Serra: què passarà amb els Garcia? I amb els altres cognoms?

Txe Arana: boicot?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any