Preocupació per l’escalada de violència entre Israel i Palestina

  • Alguns mandataris internacionals demanen contenció a totes dues parts · El primer ministre egipci visita avui Gaza en senyal de solidaritat amb els palestins

VilaWeb
Redacció
16.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tensió permanent entre Israel i Palestina ha tornat a esclatar aquesta setmana i ha desencadenat un intercanvi bèl·lic amb una operació de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza i el llançament de coets a Tel-Aviv des de territori palestí.

L’escalada violenta preocupa molt la comunitat internacional. Alguns mandataris han demanat contenció i una aposta clara per la pau a totes dues comunitats.

Avui, el primer ministre egipci, Hisham Kandil, ha visitat Gaza per demostrar la seva solidaritat envers els palestins i ha demanat un alto-el-foc immediat.

Tres coets disparats ahir des de Gaza van caure sobre Tel Aviv i rodalia. Els dos primers van anar a parar a quinze quilòmetres de la ciutat israeliana, i el tercer va caure al port de Jaffa, però no hi hagué ferits. Les sirenes d’alarma van sonar per primera volta des de la guerra del Golf del 1991. Durant el dia vau caure més coets a tocar la frontera, amb el resultat de tres morts i una setantena de ferits. Dimecres al vespre, Israel havia fet una sèrie d’atacs a Gaza i havia mort una quinzena de civils i el cap militar de Hamàs.

L’escalada de violència és tan seriosa que l’exèrcit israelià ha rebut el permís de mobilitzar 30.000 reservistes. El ministre de Defensa, Ehud Barak, ha autoritzat aquesta incorporació per a reforçar l’operació que ha començat aquesta setmana a la Franja de Gaza, segons que informa el diari Ha-Àrets.

Els dirigents internacionals que s’han adreçat als governs israelià i palestí són el president francès, François Hollande, el president rus, Vladímir Putin, el ministre d’Afers Estrangers espanyol. A més, el secretari general de les Nacions Unides ha dit que visitaria Jerusalem i Ramal·lah la setmana entrant per parlar amb tots dos governs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any