Iniciativa conjunta per la normalització del valencià

  • De la Coordinadora pel Valencià, l'IEVA i el Casal Jaume I

VilaWeb
Redacció
15.11.2012 - 17:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota el lema ‘Pel valencià, acitva’t’ han començat a treballar conjuntament  la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i ús del Valencià, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida-ACPV en un projecte de promoció i normalització de l’ús del valencià des de l’assertivitat i l’acció positiva. La campanya treballarà quatre àmbits per analitzar-ne la situació actual, fixar-ne els avanços que hi haja hagut, i marcar línies per a incrementar l’ús de l’idioma en tots quatre.

Un dels àmbits a tractar és el dels mitjans de comunicació: quina llengua utilitzen i amb quina qualitat si fan ús del valencià. En aquest cas, es convidarà professionals i representants d’alguns mitjans per a parlar-ne, entre els quals hi haurà el director de VilaWeb, Vicent Partal.

La música és un espai comunicatiu que, darrerament, ha crescut molt en valencià. També a la Vall d’Albaida on a hores d’ara hi ha molts grups i cantants que s’expressen en la nostra llengua. Aquest àmbit també es tractarà amb la intenció de posar en contacte inciatives que ja existeixen i crear un espai que les canalitze i promocione.

Els altres dos espais comunicatius tenen ja propostes concretes. D’una banda l’espai d’ús social, dins el qual es treballarà l’ús de la llengua al comerç, des del petit comerç a la gran superfície, passant per les botigues on-line. Aquesta qüestió s’abordarà en el curs d’activisme lingüístic que farà el professor de psicobiologia a la Universitat de València, Ferran Suay, coautor del llibre ‘Sortir de l’armari lingüístic’. El curs s’impartirà dissabte 15 de desembre al Casal Jaume I.

El món de l’escola no queda fora del projecte. Per això la campanya farà reunions informatives sobre els models de Projectes Lingüístics de Centres per a ajudar a elaborar-los de manera que asseguren l’aprenentatge de les dues llengües oficials i d’una tercera, però sense que en cap cas es margine ni l’ensenyament ni l’aprenentatge en valencià. La primera de les reunons serà dimecres 21 de novembre, a les sis de la vesprada, a l’IES Pou Clar d’Ontinyent, amb la participació de Tudi Torró, membre de la Unitat per l’Ensenyament Multilingüe de la Universitat d’Alacant i inspectora d’educació, i Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any