Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  15.11.2012  06:00

[VÍDEO] El govern es planteja per primer cop la independència fora de la UE

La cadena nord-americana Bloomberg parla amb un dels homes de confiança del president Mas

Men?ame
 

Per primer cop des que la manifestació de l'Onze de Setembre va engegar el procés d'independència, el govern de la Generalitat es planteja públicament l'estat propi encara que comporti la sortida de la Unió Europea. Ho fa un dels homes de més confiança del president Artur Mas, el seu cap de gabinet Joan Vidal de Ciurana, en una entrevista a la cadena de televisió nord-americana Bloomberg.

'Els ciutadans han de poder votar si volen continuar com fins ara o sortir de la unió', defensa Joan Vidal de Ciurana, que afegeix: 'La possibilitat de consultar els ciutadans, si el resultat de les eleccions mostra una majoria gran, hi serà'.

La cadena explica que Espanya té dret de vet sobre Catalunya i qualsevol altre candidat a ser nou membre de la UE. I també recorda que Espanya ja ha avisat que no permetrà la celebració de cap referèndum a Catalunya. 'Si totes les portes del referèndum estan tancades, caldrà que es faci una reunió al parlament català entre els partits per trobar el millor camí per continuar el procés', afirma Vidal. 'Si la majoria considera que el procés ha de continuar, continuarem, perquè és el mandat que tindrem del poble', afegeix.

El cap de gabinet de Mas explica que si CiU guanya les eleccions amb una majoria clara, espera que Brussel·les habiliti Catalunya per mantenir la pertinença a la UE si guanya la independència. A més, Vidal espera que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, accepti negociar sobre el referèndum per respecte a la democràcia com passa al Regne Unit.

Vidal explica que Catalunya necessita en aquest moment demanar diners del fons de rescat espanyol perquè no té accés directe als mercats financers per finançar la despesa de la Generalitat. 'Si tenim la possibilitat d'esdevenir un estat i negociar directament amb els mercats i presentar les nostres pròpies xifres econòmiques, la situació canviarà', diu Vidal, i afegeix: 'El sistema regional autonòmic no ens dóna la possibilitat de sortir a fora i aconseguir diners d'inversors estrangers'.

 

Sèrie de vídeos #SensePor: Salvador Cardús no té por: tres raons més per marxar

Sílvia Bel: ja no som nens petits

Màrius Serra: què passarà amb els García? I amb els altres cognoms?

Txe Arana: boicot?

Men?ame