Els sindicats xifren entre 70% i 90% el seguiment de la vaga

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.11.2012 - 11:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats han xifrat el seguiment de la vaga general d’aquest dimecres entre el 70% i el 90%. Els que fan l’estimació més alta són UGT i CCOO de Catalunya, que el situen entre el 80% i el 90%. Els sindicats valencians consideren que un 76% dels assalariats han fet vaga, mentre que a les Illes valoren el seguiment en un 71%.

Els secretaris generals de la UGT i de CCOO a Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, han parlat d’èxit en el desenvolupament de la jornada i han destacat l’alta incidència de l’aturada al sector industrial, per sobre del 90%, i la implicació del petit comerç. Àlvarez ha qualificat la jornada d’històrica que suposa una ‘bufetada democràtica’ al govern espanyol, mentre Gallego creu que els governs hauran d’escoltar a la ciutadania i canviar les seves polítiques. Tots dos han participat en un acte amb diferents piquets informatius dels sindicats a la plaça Universitat de Barcelona.

Els càlculs dels sindicats a Catalunya situen el seguiment de la vaga general d’aquest 14-N per sobre del 80%. ‘És una vaga des del punt de vista laboral importantíssima’, ha dit Álvarez, que ha afegit, però, que també es tracta d’una ‘vaga social’. ‘La gent ha volgut donar una bufetada democràtica al govern’, ha dit, i ‘una exigència de canvi de polítiques’.

Al País Valencià, els sindicats UGT CCOO i Intersindical situen en un 76% la participació dels treballadors assalariats a la vaga general. Els secretaris d’Organització des les tres centrals sindicals han ofert una conferència de premsa per a informar del seguiment de la vaga fins a les 12.00. Tots ells han destacat la ‘normalitat lògica en un dia de vaga general’ amb que s’està fent aquesta jornada. Alhora, han ressaltat que està transcorrent ‘sense grans incidents destacables’.

Respecte al seguiment en determinats sectors, els sindicats valencians han destacat la seva satisfacció per l’impacte en la indústria, on hi ha hagut ‘una gran resposta’ en els polígons industrials i en empreses de tot tipus. Així, han subratllat l’aturada del 100% en la factoria de Ford a Almussafes. En relació amb altres sectors, han indicat que el seguiment de l’aturada és del 65% a l’ensenyament; del 90% a la universitat; 59% a la sanitat; el 56% a la justícia i un 55% al sector públic de la Generalitat Valenciana.

Els sindicats CCOO, UGT, STEI-i i USO de les Illes Balears han xifrat el seguiment de la vaga en un 71% a migdia i l’han qualificat d’èxit. En aquestes dades no hi ha comptabilitzat encara el seguiment de Menorca i Eivissa. El responsable de STEI-i, Biel Caldentey, ha destacat el seguiment de la vaga a l’escola privada-concertada que ha estat del 30%, ‘tres vegades més que a la vaga del mes de març’.

Comerç tancat a les grans ciutats

La majoria de comerços del centre de Barcelona han tancat amb motiu de la vaga general, segons informa UGT. La gran majoria de persianes de les botigues de carrers com el Portal de l’Àngel, la Ronda de Sant Pere, la plaça de Catalunya, la Via Laietana o la plaça d’Urquinaona estaven baixades aquest migdia, mentre que pocs han estat els comerços que han decidit obrir, alguns d’ells amb la persiana mig oberta. Un comerç emblemàtic com El Corte Inglés de la plaça de Catalunya ha obert portes custodiat pels Mossos d’Esquadra, que han instal·lat dues furgonetes a un dels accessos al recinte.

Els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana han xifrat en un 95% el seguiment dels seus treballadors a la vaga a València i un 88% a Alacant i ha explicat que es compleixen els serveis mínims, que són un 25% dels trens i tramvies habituals.

El Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha informat que els serveis mínims previstos al transport públic s’estan complint amb algun incident aïllat a les línies de Renfe i de FGC per l’acció de piquets que han tallat les vies temporalment.

Els Bombers de la Generalitat han fet sortides per una seixantena d’incidències repartides pel territori i, especialment, a l’àrea metropolitana de Barcelona, com ara cremes de neumàtics i de contenidors. De fet, diverses carreteres estan tallades a causa de l’acció dels piquets, com ara l’antiga N-2 a l’alçada de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i la C-66 a Celrà (Gironès). On també hi ha hagut problemes, per la crema de neumàtics, ha estat a dues línies del servei de Rodalies. Des de TMB, s’informa d’accions vandàliques contra una desena llarga d’autobusos.

Mercabarna, paral·litzat pels piquets

L’activitat frenètica habitual de Mercabarna és avui inexistent per l’acció dels piquets que en bloquen l’accés sense que s’hagin registrat incidents greus. Uns dos-cents vaguistes estan instal·lats des d’ahir a les deu del vespre a l’accés de les instal·lacions del mercat majorista i impedeixen que els camions entrin o surtin del recinte.

El consum elèctric és un 11,4% inferior respecte una jornada normal

La directora general de Política Interior del govern espanyol, Cristina Díaz, ha informat a les vuit del matí que el consum elèctric de les primeres hores de la vaga general ha caigut un 11,4% respecte una jornada normal. El consum ha estat del 88,6% i, per tant, el descens és menor que en la darrera convocatòria, quan va caure un 15,4%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any