Guia de tots els serveis mínims de la vaga general del #14N

  • Repassem sector per sector, i territori per territori, els serveis mínims decretats

VilaWeb
Redacció
13.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els serveis mínims de la vaga general del 14 de novembre ja s’han decretat a Catalunya, al País Valencià i a les Illes, però els acords finals no han estat els mateixos a tot arreu. Al Principat, la Generalitat de Catalunya ho ha acordat amb els sindicats convocants de la vaga i les associacions empresarials més representatives de Catalunya; a les Illes, només s’ha pactat amb els sindicats. Al País Valencià, els sindicats han arribat a un acord parcial amb la Generalitat de València, però s’han mantingut les discrepàncies de la passada vaga general al sector sanitari, a ensenyament i als mitjans de comunicació.

Catalunya

Els sindicats convocants de la vaga, la Generalitat de Catalunya i algunes associacions empresarials representatives de Catalunya han pactat els serveis mínims necessaris al transport públic, al sector sanitari i d’urgències i al sector educatiu. Aquests són molt semblants als de la passada vaga general del 29 de març del 2010.

Transport públic: trens de rodalies de Renfe, els regionals, els Ferrocarrils de la Generalitat, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) –metro i autobusos–, el TRAM, els serveis d’autobusos de Barcelona a l’aeroport i els serveis de transport de viatgers per carretera oferiran un 33% del servei durant les hores punta (de les 6.30 a les 9.30, i de les 16.30 a les 20.30); fora d’aquestes hores no funcionaran.

Sector sanitari: els serveis d’urgències i unitats especials (quimioteràpia, hemodiàlisi, etc) funcionaran amb total normalitat i les operacions programades no s’ajornaran. A més, es garanteix el subministrament de material sanitari i el transport d’urgències.

Emergències i serveis socials: els serveis d’emergències (bombers, salvament martítim, etc) i serveis socials (menjadors socials, residències, etc) comptaran amb el personal necessari i imprescindible per poder realitzar la seva feina amb normalitat.

Ensenyament: Tots els centres no universitaris hauran de tenir una persona de l’equip directiu i un docent cada 6 aules. Les llars d’infants tindran un terç de la plantilla, a part del responsables de l’equip directiu.

A la resta de serveis hi haurà d’haver una persona de l’equip directiu, per cada centre de treball, i hi haurà d’haver servei de registre de documents, serveis de control d’accés i de telefonia (3 persones, per centres amb menys de 100 treballadors, i 4, per centres amb més treballadors).

País Valencià

La Generalitat de València ha pactat una part dels serveis mínims amb els sindicats, però aquests mantenen les mateixes discrepàncies de la passada vaga general del 29 de març: sanitat, educació i mitjans de comunicació.

Transport públic: els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i els autobusos de transport urbà i interurbà oferiran un 30% del servei a les hores punta (de les 6.00 a les 9.00). Fora d’aquestes hores mantindran un 25% del servei en aquells metros i tramvies considerats imprescindibles.

Sector sanitari: les unitats especials (diàlisi, radioteràpia, UCI, etc) mantindran el funcionament normal, mentre les unitats com la farmàcia hospitalaria, els quiròfans programats o la unitat de hospitalització domiciliària funcionaran al 50%. A més, a les sales d’hospitalització, a les de serveis d’urgències, informàtica, cuina, manteniment i centraleta de telèfons comptarà amb els serveis que es solen utilitzar els diumenges.

Emergències i serveis socials: un tècnic de protecció civil, l’operador de comunicacions i els treballadors en guàrdia assignats als centres de coordinació d’emergències treballaran amb normalitat. El servei d’emergències 112 es mantindrà amb un mínim de persones per registre, atenció telefònica i atenció al públic. Treballarà un 60% del personal habitual d’extinció d’incendis, però en cas d’haver-hi un incendi forestal es podria requerir la presència de fins el 100% dels treballadors.

Ensenyament: tots els directors dels centres treballaran i, a més, hi haurà un professor per cada etapa educativa. Pel que fa als centres d’educació especial hi haurà un educador cada cinc unitats.

Mitjans de comunicació: treballaran un 50% dels treballadors habituals dels serveis informatius.

Illes Balears

Els sindicats balears han pactat amb el Consell Balear els serveis mínims necessaris per al transport, la sanitat i l’educació.

Transport: el transport regular oferirà un 35% del servei, mentre l’interurbà i els autobusos llançadora garanteixen un mínim de tres viatges per línia, tant d’anada com de tornada. El servei mínim del ferrocarril de Sóller és del 50% i les línies Palma-Inca-Manacor; Palma-Inca-Sa Pobla; i Palma Inca oferiran set, quatre i dues freqüències d’anada i de tornada respectivament. El metro Palma-UIB també funcionarà amb nou viatges d’anada i nou de tornada.

Sector sanitari i emergències: els serveis d’urgència i emergència i els serveis d’oncologia i diàlisi garantiran el 100% de cobertura. Les operacions programades amb risc pel pacient es faran amb normalitat. Els centres d’atenció primària comptaran amb un mínim de dos metges, un pediatre, dos infermers i un auxiliar administratiu.

Serveis socials: algunes fundacions de serveis socials mantindran els treballadors equivalents als diumenges i festius.

Ensenyament: el director de cada centre haurà de garantir la seva obertura i haurà de quedar-s’hi amb el secretari i una persona de la consergeria.

Mitjans de comunicació: IB3 Ràdio emetrà els butlletins informatius horaris entre les 7.00 i les 23.00 i tres informatius (matí, migdia i vespre). IB3 Televisió oferirà l’informatiu del migdia i el de la nit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any