La independència marca el debat dels primers dies de campanya electoral

  • Mas: 'Sí que ho sé dir, mireu: In-de-pen-dèn-ci-a' · Navarro acusa Rajoy de ser una màquina de fabricar independentistes · ERC diu que 'no es vendrà mai ni per por ni per diners en el camí cap a la independència'

VilaWeb
Redacció
11.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria de partits que participen en la campanya electoral del 25 de novembre estan centrant els missatges dels primers dies de campanya en el debat sobre la independència de Catalunya. Els més insistents són Artur Mas (CiU), Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez Camacho (PP), Oriol Junqueras (ERC) i Alfons López Tena (SI). En canvi, Joan Herrera (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP) estan més orientats a explicar les seves propostes socials i econòmiques.

El primer diumenge de campanya serveix als partits per revisar les estratègies de campanya i enfilar la primera setmana sencera de campanya amb una bateria de missatges que els serveix per contrarestar els dels rivals. També es fan els primers grans actes a places que volen assegurar i que, molt probablement, tornaran a visitar abans de tancar la campanya.

El candidat de CiU, Artur Mas, visitarà avui Manresa i Sabadell, entre més, per fer-hi dos actes de gran format. Mas està combinant el missatge sobre l’estat propi i el caràcter decisiu de les eleccions amb algunes primeres nocions de les prioritats del pròxim govern. En el seu cas, la preeminença del missatge nacional sobre el camí cap a l’estat propi és rotunda.

En el cas del PSC, amb Pere Navarro al capdavant, l’acte principal d’avui serà a Lleida amb el batlle de la ciutat Àngel Ros. Navarro envia missatges sobre la situació de crisi que viu Catalunya i denuncia la política de retallades de Mas. Però sempre fa referència als dubtes i temors de la via cap a l’estat propi que, de fet, ha acabat marcant el seu eslògan d’una sola paraula: ‘Federalisme’.

Per la seva banda, el PP, amb Alícia Sánchez Camacho i la visita divendres i dissabte de Mariano Rajoy, centra el seu discurs gairebé en exclusiva a ‘l’aventura condemnada al fracàs’ del president Mas. L’objectiu dels primers dies de campanya -i tot indica que de la resta de dies- del PP és capitalitzar el vot unionista més convençut i generar por als indecisos. L’acte principal d’avui de Sánchez Camacho és a Barcelona al Centre Gallec acompanyada del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo.

Joan Herrera ja va anunciar abans de començar la campanya que volien que es parlés de la crisi, de la gestió econòmica i social del govern d’Artur Mas i del perfeccionament del sistema democràtic. Per això, Iniciativa tracta sense estridències la qüestió nacional i centra la major part dels seus missatges a presentar-se com l’alternativa més contundent al projecte de CiU. Avui el candidat per Barcelona Joan Herrera serà a Igualada.

Esquerra Republicana de Catalunya és la força històrica de l’independentisme i el debat sobre l’estat propi no li és gens incòmode. Els primers dies de campanya, Oriol Junqueras els ha dedicat a presentar-se com la garantia d’un procés que arribi fins al final sense cedir als temors o a les trampes que puguin aparèixer. També ha fet incursions al terreny de les polítiques socials i econòmiques d’esquerres, però n’ha transcendit molt més el missatge independentista. Els actes forts de Junqueras d’avui són a Tremp i a Igualada.

El candidat de Solidaritat per la Independència, Alfons López Tena, està fent uns primers dies de campanya dedicats gairebé en exclusiva a la independència. SI va néixer com un projecte transversal amb la independència com a pilar de la seva acció i això pren encara més validesa a la porta d’un període constituent com sembla que seran aquestes eleccions. Amb tot, López Tena remarca en tot moment que l’estat català ha de servir per garantir el benestar dels ciutadans catalans. López Tena també serà avui a Igualada i a Vilanova i la Geltrú.

Finalment, la CUP-Alternativa d’Esquerres ha començat una campanya molt orientada a donar a conèixer el seu projecte de model social, polític i econòmic alternatiu i anticapitalista. La preeminença del missatge social del candidat per Barcelona, David Fernàndez, i els altres candidats és gran i transmet en tot moment que l’escenari d’una Catalunya independent cal vincular-lo a un nou model de societat i de democràcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any