La Caixa havia posat a la venda el pis de la dona que es va suïcidar a Barakaldo

  • La plataforma contra les hipoteques qualifica d'hipòcrita el canvi d'actitud de PP, PSOE i CiU que volen tramitar d'urgència una moratòria de desnonaments

VilaWeb
Redacció
10.11.2012 - 10:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pis d’Amaia Egaña, que ahir es va llençar al buit a Barakaldo quan l’anaven a desnonar, estava a la venda des de fa mig any a Servihabitat, el portal immobiliari de La Caixa. El pis tenia un preu de sortida de 233.180 euros i en l’anunci s’indicava que ‘no estava disponible per a visitar-lo’, sense aclarir que encara hi vivia una família. Servihabitat ha retirat l’anunci. Segons El País l’impagament era de 164.323 euros més 49.300 d’interessos. 

A Barakaldo milers de persones van sortir al carrer ahir a la nit per a protestar per la mort d’Egaña. Els manifestants van llençar pintura sobre una sucursal de Caixabank.

La plataforma d’Afectats qualifica d’hipòcrita i electoralista la paralització

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha qualificat d'”hipòcrita i electoralista” que els partits majoritaris, especialment populars, socialistes i CiU, es plantegin ara la paralització de les execucions hipotecàries. 

Ada Colau, ha lamentat que “Rajoy, Mas i Navarro es pugin ara al carro i no reconeguin el paper de la societat, que és la que porta lluitant quatre anys per acabar amb aquesta xacra”, recordant que cada dia a l’estat espanyol es produeixen 532 desnonaments. 

Per a Colau, “és patètic que hagin estat callats mentre milers de famílies han perdut la seva llar, però ara volen abanderar ells la lluita social”. “Això contribueix a deslegitimar la política de partits”, ha precisat, recordant que la PAH demana des del 2009 la paralització de les execucions hipotecàries, especialment per a les famílies més vulnerables, anhel que mai ha estat satisfet mitjançant llei. 

Ha instat als governs espanyol i al català que “si de veritat els preocupa aquest tema, decretin per via d’urgència la moratòria dels desnonaments”. “També estaria bé que tinguessin una mica de decència i reconeguessin el protagonisme de la societat en tot això”, ha afegit, explicant que els moviments veïnals han aconseguit frenar desenes d’execucions hipotecàries a través de la mediació. 

“És un èxit social que això s’estigui plantejant, però és molt trist que sigui tan tard, quan ha mort gent”, ha valorat Colau, puntualitzant que ERC, ICV-EUiA, SI i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) sempre han recolzat les demandes de la PAH des de la seva creació fa quatre anys. 

Herrera: ‘És una legislació hipotecària sense ànima i escrúpols’

El candidat d’ICVEUiA, Joan Herrera, també ha reclamat que s’apliqui ‘una moratòria immediata’ a la llei hipotecària. ‘Rajoy, Mas i els jutges el que han de fer és no aplicar a partir d’avui la legislació hipotecària, que no hi posin ni mossos ni policies’, ha exigit el candidat ecosocialista. D’aquesta manera el candidat de la coalició ha reiterat la demanda de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). ‘Que s’aturi el drama dels desnonaments, és una indecència, és una legislació hipotecària sense ànima i escrúpols’, ha etzibat Herrera.

Junqueras critica l’anunci ‘electoralista’ de Rajoy

El candidat d’ERC, Oriol Junqueras, ha criticat l’anunci ‘electoralista’ de Rajoy en un míting del PP a Lleida sobre la intenció de paralitzar de forma immediata els desnonaments que afectin a les famílies més vulnerables. Junqueras creu que no es poden anunciar mesures d’aquest tipus en un míting sinó que s’han d’anunciar des d’un àmbit instutucional ‘que és on se solucionen’. ‘No es poden convertir els problemes de la gent en motius electorals’, ha afegit. Junqueras s’hi ha referit en finalitzar l’acte electoral d’ERC a Sabadell, on també ha dit que ‘no confia en la paraula’ de Rajoy.

SI demana als bancs que destinin els pisos que tenen buits a lloguers socials

El candidat de SI a Girona, Toni Strubell, ha demanat als bancs que destinin els pisos que tenen buits a lloguers socials. Strubell ha afirmat que a Girona els bancs tenen ‘milers’ de pisos buits que poden oferir a famílies desnonades amb preus de lloguers que no haurien de superar el 30% dels seus ingressos totals. Strubell diu que SI fa seves totes les propostes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona i ha remarcat que fan ‘molt bona feina’. També ha reivindicat que SI ha intentat fer gestions per solucionar el problema dels desnonaments i ha recordat que PP, PSC i CiU van votar en contra l’any passat d’una proposició de llei de SI que demanava la dació en pagament.

Mas demana regular ‘d’una vegada per totes’ la dació en pagament

El candidat de CiU, Artur Mas, ha instat PP i PSOE a regular ‘d’una vegada per totes’ la dació en pagament, tot remarcant que és l’estat qui té la competència. Mas ha recordat que el Parlament ja va ser ‘diligent’ i va enviar una proposta al congrés espanyol, però populars i socialistes ‘encara no han posat fil a l’agulla’. El govern ha actuat amb el marge que té, ha dit, intentant evitar els problemes que signifiquen els desnonaments. El Departament de Territori, ha continuat, s’ha ocupat ‘molt a fons’ i ha resolt centenars de casos. ‘Però això requereix un marc legislatiu nou que ha de fer l’estat, no depèn de nosaltres’, ha insistit Mas.

Navarro demana a Mas i Rajoy una moratòria

El cap de llista del PSC, Pere Navarro, ha reclamat a Artur Mas i a Mariano Rajoy que estableixin una ‘moratòria’ per evitar que hi hagi qualsevol nou desnonament per impagament de la hipoteca i que es pugui allargar fins que hi hagi una nova llei al respecte. Navarro, a més, ha assegurat que la proposta ha sortit d’un acord després d’una conversa que va tenir dijous al vespre amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any