[VÍDEO] Encès debat sobre la independència entre Alfons López Tena i Albert Rivera

  • Els candidats de Solidaritat i Ciutadans han participat a un 'cara a cara' a 8tv

VilaWeb
Redacció
09.11.2012 - 22:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat cara a cara entre els candidats de Solidaritat, Alfons López Tena, i Ciutadans, Albert Rivera, ha començat amb el resultat d’una enquesta que ha encarregat la cadena 8tv amb una sola pregunta: ‘A les pròximes eleccions decidirà el seu vot pensant en la independència?’. La resposta: Sí un 52,8%; No un 36,7%; i No ho sap o no contesta un 10,6%. López Tena ha afirmat que aquest resultat és lògic perquè la situació actual porta a tenir la independència com a única solució realista als problemes de Catalunya.

El debat entre els dos candidats no ha tingut gairebé cap punt de coincidència, com era d’esperar, tan sols quan López Tena li ha preguntat a Rivera si es considerava català i aquest ha dit que sí. López Tena li ha preguntat si es considerava espanyol, i aquest ha dit que també. Aleshores, el candidat de Solidaritat li ha fet veure que el que els uneix és Catalunya i el que els separa és Espanya.

Rivera no ha acceptat en cap moment que Espanya robi diners a Catalunya, idea que López Tena ha repetit diverses vegades. En aquest sentit, Rivera ha acusat López Tena de fer un discurs xenòfob per dir que ‘els espanyols roben’. El candidat independentista l’ha corregit: ‘No he dit mai que ens robin els espanyols, ens roba Espanya, que és un estat, no els seus ciutadans’.

El debat s’ha fet amb molta tensió entre els dos candidats la major part del temps. S’ha crispat especialment quan els candidats han parlat del possible referèndum per votar la independència de Catalunya. López Tena ha enumerat un seguit de motius per proclamar la independència pels camins democràtics. Rivera ha respost no pas amb motius per continuar a Espanya, sinó dient que a Catalunya hi ha molta corrupció i n’hi haurà més si és independent.

Un altre punt d’enganxada entre els dos candidats ha estat quan s’ha parlat del dret dels catalans de decidir el seu futur. López Tena ha afirmat que Rivera no accepta que els catalans no puguin votar. Rivera ha dit que tan sols pot votar si ho fa dins de l’ordenament jurídic i constitucional espanyol. López Tena ha afirmat que Espanya és un estat del qual se’n vol allunyar tothom al llarg de la història ‘començant per Holanda i el pròxim serà Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any