Què hem de fer perquè el dia de la independència no ho haguem de celebrar amb espelmes?

  • Salvador Cardús i Ramon Folch presenten una guia per a preparar-nos per quan siguem estat

VilaWeb
Redacció
06.11.2012 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que la independència de Catalunya pot arribar aviat ja és una possibilitat majoritàriament assumida. Però com ens hem de preparar? Què hem de fer perquè l’endemà de la independència continuem tenint electricitat, aigua, vies de tren, tribunals, policia, jutges… i continuem pagant les prestacions de desocupació i les pensions? El sociòleg Salvador Cardús i el biòleg Ramon Folch han presentat una guia precisa (pdf) sobre tot allò que Catalunya ha de fer perquè l’endemà de la independència el país continuï funcionant i es continuïn garantint tots els serveis i tots drets dels ciutadans.

El document, titulat ‘Estatuir Catalunya’, estudia qüestions tan concretes com la gestió de la conca hidrogràfica de l’Ebre, que passarà a ser una conca internacional, la definició del servei de Correus català, que podria ser externalitzat, la creació d’un banc central català, de la direcció general de Duanes, d’una agència d’intel·ligència, l’establiment d’ambaixades, la fusió de municipis, etc.

La magnitud del desafiament

‘Treballant-hi ens hem adonat de la magnitud del desafiament’, diu Cardús, remarcant el caràcter global del procés d’independència i la necessitat de preparar el terreny des d’ara i des de diversos fronts. Fins i tot, ironitza: ‘Potser no ho hauria de dir, però si el govern hagués tingut aquest document fa uns quants mesos, potser no s’hauria llençat a la piscina tan de pressa; cal fer molta feina’. Però en realitat el document ‘fa plausible la independència des de més mínim detall, perquè totes les incerteses s’han anat domesticant durant el procés de treball’. Per Folch: ‘si ens posem a treballar avui mateix, tot és possible i tot es pot resoldre’.

L’informe, signat per Cardús, Folch i l’enginyer Sergi Rovira, ha estat elaborat en aquest darrer any i mig a partir de les consultes a una quinzena d’experts i amb un finançador privat, que prefereix romandre en l’anonimat. Folch ha explicat que el document final, que pren la forma de pla estratègic per a la independència, ja s’ha fet arribar al govern de la Generalitat, ‘amb voluntat d’ajudar-lo’.

Per Cardús, ‘l’estudi demostra que d’estructures d’estat ja en tenim, segurament més de les que ens pensem, però hi ha qüestions bàsiques que controlem i que cal començar a negociar’. Dos exemples:  l’electricitat, tot i ser produïda en bona part des de Catalunya, és controlada des d’un centre de control a Alcobendas (Madrid), ‘i si Catalunya no es preocupa de preparar un centre de control abans, el dia de l’independència poden apagar l’interruptor i hio haurem de celebrar amb espelmes’; i el segon, la informació sobre les prestacions, que ara mateix només té el govern espanyol. ‘Ens podem trobar que l’endemà de la independència no sapiguem què hem de pagar a qui, perquè el govern català no té tota la informació sobre qui i perquè cobra determinades pensions’.

Calcar el model espanyol?

El document va encara més enllà i proposa d’aprofitar el nou estat català per a fer una regeneració democràtica agilitant el funcionament de l’administració i fugint del model d’estat espanyol. ‘L’administració catalana actual és una còpia de l’espanyola i ara tindrem l’oportunitat de fer una administració nova i àgil, fugint dels tics del model espanyol, que és obsolet, ineficaç i car’, diu Cardús. Per exemple: ‘Hi ha models d’ambaixades molt diferents, molt més lleuguers i eficaços; la burocràcia per obtenir un permís d’obres o per fundar una empresa és terriblement lenta i ineficaç a l’estat espanyol i costa relativament poc fer-ho tot més fàcil, com també despolititzar els tribunals i fer que les sentències tardin dos o tres mesos i no deu anys. Tot això tenim l’oportunitat de canviar-ho i el document dóna les primeres pistes per a fer-ho’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any