Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  06.11.2012  06:00

La sobirania de Puerto Rico passa per les urnes

Coincidint amb les presidencials dels Estats Units els porto-riquesos decidiran entre independència, integració o confederació

Men?ame
 

El món estarà pendent tot avui de les eleccions americanes per saber si Barack Obama podrà governar quatre anys més o si haurà de deixar pas a Mitt Romney.

A Puerto Rico el debat se centra, això no obstant, en el futur de l'illa, perquè avui mateix s'hi vota l'estatut polític d'aquest estat lliure associat als Estats Units. A la papereta dues preguntes: Us està bé la situació actual? Quina situació futura voleu?

Els porto-riquesos poden optar entre la independència, la integració total als Estats Units --que no depèn únicament d'ells-- i una 'independència light', que és això d'un 'estat lliure sobirà associat'.

Oficialment, si guanyava aquesta última opció --defensada especialment per ELA Soberano--, els Estats Units i Puerto Rico haurien de discutir 'com dues nacions' la forma d'una confederació en què Puerto Rico retindria la sobirania i la majoria de competències, encara que en cediria algunes als Estats Units. Això anul·laria l'estatus d'estat lliure associat actual.

Dels tres grans partits del país, el Nou Partit Progressista propugna la integració total, que convertiria Puerto Rico en l'estat cinquanta-unè de la Unió; el Partit Independentista demana el vot per la independència; i el Partit Popular Democràtic proposa de mantenir la situació actual.

Si a la primera votació --sobre si s'ha de mantenir l'estatut actual--, guanyés el sí, ja no es comptarien els vots de la segona opció. Únicament en el cas que guanyés el no a la primera votació, es computarien les tres opcions possibles per saber quina és la preferida dels ciutadans.