Avui tanca l’Espai Mallorca, història d’un final

  • Crits i renou prepara una festa reivindicativa · Hi participen Roger Mas, Enric Casasses, Edgar Alemany, Toni Clapés i el Cor Jove de l’Orfeó Català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
05.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui tanca l’Espai Mallorca. Obert l’any 1998 a iniciativa del Consell de Mallorca, la gestió fou confiada al Gremi d’Editors de les Balears. Durant aquests anys ha estat més que una llibreria: un espai cultural actiu, que ha fet de pont entre els creadors de les balears i els del Principat. Però la mala gestió del gremi i la manca de compromís del Consell governat pel PP han fet perdre aquest espai. Tot amb tot, el Crits i renou ha convocat un seguit de personalitats del món de la cultura per demanar la continuïtat del centre, sota la crida ‘Re-inaugurem l’Espai Mallorca’.

A les sis del vespre algunes personalitats de la cultura es concentraran a l’Espai Mallorca per fer-se una fotografia en signe de suport al centre. Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Emili Manzano, Bel Olid, Toni Catany, John Carlin, Cinta Massip, Sam Abrams, Jaume Ayats, Toni Vidal, Blanca Llum Vidal, Arnau Pons, Toni Puntí, Rafel Duran, Francesc Ribera ‘Titot’, Pere Antoni Pons, Melcior Comes, Enric Casasses, Toni Clapés, Dolors Udina, Pere Tàpias, Ester Xargay, Carles Hac Mor i Isidor Marí ja han confirmat que hi assistirien.

Després de la fotografia prendran la paraula les treballadores de l’Espai Mallorca que tots aquests catorze anys han fet del centre un lloc de cultura. Seguidament, el grup Crits i renou llegirà un manifest explicant la lluita per tal que el projecte continuï viu. A les set, els artistes prendran el relleu de l’acte: el cantant Roger Mar farà un petit recital; Enric Casasses, Edgar Alemany i Toni Clapés hi posaran la paraula poètica, i el Cor Jove de l’Orfeó Català tancarà la vetllada abans del brindis final.

Un final agònic

Feia gairebé un any que el Gremi d’Editors de les Balears havia començat a endarrerir les nòmines de les treballadores de l’espai. La professionalitat de l’equip de l’Amanda Vich, directora del centre, s’ha mantingut fins al final, malgrat el desànim i el malestar. De totes maneres, les treballadores van haver d’interposar una demanda d’extinció de contracte per manca de pagament, i van portar a judici tant el Gremi d’Editors com el Consell de Mallorca. Després d’uns quants ajornaments, el judici es va fer el 30 d’octubre i ara esperen la sentència.

Durant aquest últim any el Gremi d’Editors ha assegurat que els mals econòmics venien del Consell de Mallorca que no pagava els ajuts acordats. Però la manca de diàleg en la relació amb les treballadores de l’Espai Mallorca no ha fet sinó agreujar la situació. El gremi va fer públic el tancament de l’Espai Mallorca en un comunicat el 22 d’octubre. Reiterava: ‘La manca de suport del Consell de Mallorca i del govern balear ens obliga a prendre la decisió que mai no pensàvem que hauríem de prendre: tancar l’Espai Mallorca de Barcelona i la llibreria l’Illa de Llibres de Palma.’

Aquesta situació no implicava, en principi, el final definitiu de l’Espai Mallorca; hi havia la possibilitat de mantenir l’espai si cap més entitat o empresa es feia càrrec de la gestió subrogant l’acord que tenia el gremi d’editors amb el Consell de Mallorca. Però la reacció del Consell va ser de desdir-se del compromís que tenia amb l’Espai Mallorca, i de no assumir la responsabilitat del futur del centre. 

Aleshores VilaWeb va parlar amb Damià Pons, conseller de Cultura i artífex de l’Espai Mallorca. Ho va dir ben clar: ‘El Consell de Mallorca té la responsabilitat política i moral de l’Espai Mallorca.’ Però la política del govern Bauzá i del PP no és favorable a potenciar la cultura catalana. ben a l’inrevés, un bon cop més contra la llengua és la derogació del decret de mínims i de posar fi a la immersió lingüística en l’ensenyament a les Illes Balears.

En vist de tot plegat Crits i renou es proposa ara de mantenir l’Espai Mallorca en règim d’autogestió. Ja hi ha una comissió que treballa en un pla de viabilitat. Representants del grup es reuniran demà amb membres de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntamnt de Barcelona, que és el propietari del local del carrer del Carme, la seu fins ara de l’Espai Mallorca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any