Els partits catalans responen al manifest dels professionals espanyols contra la independència

  • CiU i ERC el combaten, el PSC l'aplaudeix i ICV aprecia que surtin veus en defensa del federalisme

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El manifest publicat ahir, amb la signatura de tres-centes personalitats espanyoles, contra la independència de Catalunya, ha estat contestat per la majoria de partits catalans. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, hi veu una missiva contra la federació; el president d’ERC, Oriol Junqueras, reprotxa als signataris que no defensessin l’estatut quan tocava; al PSC, el manifest li sembla bé; i el secretari general d’ICV, Joan Herrera, hi troba punts objectables, tot i que el satisfà que ‘hi hagi veus que surtin a defensar el federalisme’.

Un grup de tres-cents professionals espanyols (llista, pdf): escriptors, advocats, polítics, cineastes i economistes, va fer públic ahir un manifest contra el ‘creixent secessionisme’ de Catalunya. Diuen que responen a la crida feta fa unes setmanes per un grup de professionals d’esquerres, que signaren en favor del federalisme i contra la independència.

En el manifest, publicat al diari El País, acusen els independentistes de ‘violentar la llei democràtica feta per tots i per a tots’, i de convertir Espanya en el ‘boc expiatori de tots els malestars’. En aquest sentit, entenen que els independentistes catalans ‘adoben el terreny d’una minoria que, des de la resta d’Espanya, fa igual amb la seva particular idea de Catalunya’.

Diuen que ‘l’afirmació que Espanya va perpetrar agressions contra Catalunya és una desgraciada manipulació del passat’ i que ‘ni Catalunya és sotmesa a un espoliació per Espanya, ni el conjunt dels espanyols cova un sentiment de menyspreu contra Catalunya’. A més, demanen que CiU ‘i les altres forces independentistes’ deixin ‘d’exculpar-se amb la presumpta espoliació’ i que  ‘assumeixin les greus responsabilitats en l’equivocada gestió de la crisi’. 

‘Els promotors d’una independència immediata de Catalunya addueixen beneficis, sense tenir en compte les conseqüències penoses per a tots.’ Per ells, ‘una proposta de secessió augura, sota un nacionalisme exacerbat, el desbordament a curt termini del malestar social al qual ens arrossega l’empobriment’.

Finalment, proposen que les forces democràtiques cerquin ‘un millor encaix institucional per a Catalunya, un finançament més just i una regeneració del deteriorat estat de les autonomies’. De totes maneres, si l’independentisme fos defensat majoritàriament, ‘la convicció democràtica obligaria a la resta d’espanyols a prendre’l en consideració i a trobar una solució apropiada i respectuosa’.

Respostes dels partits catalans

Josep Antoni Duran i Lleida va piular a Twitter que alguns dels signataris són ‘socialistes que sense rubor critiquen la gestió de la crisi i ignoren l’etapa del tripartit a Catalunya i la gestió del PSOE i del PP a Espanya’. Constata que el manifest no critica gens les institucions espanyoles, si bé ‘reconeix que amb una majoria independentista considerable, caldria tenir-la en compte i trobar-hi una solució’.

A Oriol Junqueras, li sembla que ara s’han fet federalistes ‘alguns dels qui abans estaven orgullosos d’haver passat el ribot a l’estatut’ i recollien signatures en contra. ‘Si estaven preocupats per aquesta qüestió’, podien haver signat en favor de l’estat. De totes maneres, per ell, la millor solució és la independència.

El PSC, en canvi, ha aplaudit el manifest. El secretari d’organització, Daniel Fernández, assenyala que els signataris propugnrn el federalisme i repudien el ‘nacionalisme exacerbat’ de Catalunya. A més, diu, l’escrit demostra que ‘entre la independència que demana Mas’ i ‘el centralisme regressiu del PP’, hi ha una ‘avinguda’ que és ‘la del diàleg i l’acord a través de la proposta federal’.

El secretari general d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha dit que hi havia punts del manifest en què no estava d’acord, però que era positiu que comencés a ‘haver-hi veus que demanin un estat federal’. Mentrestant l’eurodiputat Raül Romeva ha criticat obertament el manifest. ‘Arriba tard i descontextualitzat i, per tant, no és creïble’, escriu a Facebook. I rebla: ‘Per cert, el sobiranisme no és una malaltia que necessiti cura. És simplement la darrera de les opcions a les quals els discursos, els silencis i les maneres de fer d’alguns sectors ens han acabat abocant.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any