El dret de decidir als programes electorals

  • Com inclouen l'autodeterminació al programa electoral els partits que hi són favorables

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits catalans han presentat aquests últims dies el programa electoral amb vista als comicis parlamentaris del 25 de novembre. Ens hem fixat en un dels punts programàtics: el del dret de decidir i l’autodeterminació, un dels més significatius, si tenim en compte la singularitat d’unes eleccions que es presenten com a plebiscitàries. Vegem-ho tot seguit.

CiU: Estructures d’estat i consulta durant la legislatura vinent

CiU defensa un estat propi dins un marc europeu, i el programa (pdf) preveu que el nou govern català impulsi una consulta durant la pròxima legislatura per tal que el poble de Catalunya decideixi el seu futur. Una consulta que ‘es farà d’acord amb la legalitat que s’esdevingui i amb tota la legitimitat democràtica’. Mentre duri el procés d’autodeterminació, el govern haurà d’anar-se dotant d’estructures d’estat i mantindrà ‘una total predisposició al diàleg amb les institucions de l’estat espanyol i d’interlocució amb la Unió Europea’. A més, la transició nacional cap a l’estat propi exigeix que Catalunya continuï ‘necessàriament formant part d’Europa’ i, per tant, es compromet a ‘complir, com a país’, totes les obligacions que la UE fixa als estats membres’.

Aquestes últimes setmanes, Artur Mas ha reiterat que la seva idea era de fer una consulta, acordada amb els partits parlamentaris, i que, si les institucions espanyoles tancaven la porta, miraria de tirar endavant una llei de consultes catalana.

PSC: Consulta ‘en el marc de la legalitat’ i reforma constitucional per a un estat federal

En el seu programa (pdf) el PSC es compromet a promoure les reformes necessàries perquè a Catalunya es pugui exercir el dret de decidir ‘a través d’un referèndum, o consulta, acordat al marc de la legalitat’. Els socialistes proposen una reforma de la constitució espanyola per tal de ‘transformar les estructures de l’actual estat de les autonomies en un estat federal a través del diàleg i de la negociació entre les forces polítiques espanyoles i catalanes’.

ERC: Diàleg i consulta per a validar la voluntat dels catalans

Esquerra inclou al programa un full de ruta cap a la independència. Els detalls, els presentarà dimecres en un acte a l’Auditori Winterthur, però ja n’ha avançat alguna cosa. Per exemple, el candidat a la presidència, Oriol Junqueras, ha explicat que el programa es dividia en cinc blocs: dret de decidir per a superar la crisi; la Catalunya de les oportunitats i del benestar; defensa del territori; la República que volem; i Catalunya, actor de ple dret internacional. Alhora, cada bloc, té tres plans: ‘l’autonomia que tenim, la transició que farem i la República que volem’.

ERC vol que el procés es faci amb diàleg dins de la societat catalana, però també d’abast internacional. Segons Junqueras, ‘el procés de diàleg pot haver-se culminat a final del 2013’. Per això considera que el 2014 seria una bona data per a una ‘consulta que validi la voluntat dels ciutadans de ser un estat independent dins la Unió Europa’. El programa d’ERC, a més, incorpora els tres punts de la proposta de l’ANC relatius al procés de constitució de Catalunya com a nou estat independent.

ICV-EUiA: Acord nacional sobre l’exercici del dret de decidir i ‘pacte de sobiranies’

El programa d’ICV-EUiA inclou la proposta d’un ‘acord nacional sobre l’exercici del dret de decidir’ per a la legislatura vinent. Un acord que el candidat, Joan Herrera, vol que sigui com més ample millor i que compti amb tots els partits, agents socials i entitats representatives possibles. Un cop assolit l’acord, es pot consultar el poble via referèndum o consulta. En aquest sentit, ICV-EUiA s’emplaça a promoure una consulta amb tres opcions: ‘tenir una relació de caràcter federal, confederal o ser present directament en l’àmbit europeu segons la voluntat de pacte de l’estat i de la lliure decisió de la gent de Catalunya’.

Alhora, defensa un ‘pacte de sobiranies’ amb l’estat, ‘un nou pacte constitucional establert a partir de la negociació bilateral des de la pròpia sobirania, amb llibertat i sense imposicions’. És per això que el programa inclou ‘una taula de negociació bilateral amb l’estat formada per una representació proporcional de les forces polítiques del parlament i del congrés’.

Solidaritat: Referèndum abans de l’11 de setembre de 2014

El punt principal del programa de Solidaritat és el full de ruta cap a la independència. I la primera llei que la formació es compromet a presentar a la pròxima legislatura serà la d’un referèndum d’independència entre l’any que ve i l’11 de setembre de 2014 com a molt tard.

En cas que el govern espanyol impedís de fer la consulta, Solidaritat presentaria una declaració d’independència per sotmetre-la a votació al parlament, ‘en concordança amb la comunitat internacional’.

CUP: Ruptura amb els estats ocupants i procés constituent

La CUP-Alternativa d’Esquerres diu en el seu programa que ‘forçarà la ruptura dels Països Catalans amb els estats ocupants a través de l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català’. Pensant en la constitució d’una república dels Països Catalans, es compromet a ‘fomentar i facilitar la creació dels mecanismes que permetin un procés constituent per a establir les institucions polítiques comunes de manera que la societat catalana pugui governar-se’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any