Obama juga a no perdre

  • Vist l'empat que hi ha entre Obama i Romney, tot dependrà demà del càlcul del Col·legi Electoral

VilaWeb
Redacció
05.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Als Estats Units un president pot perdre les eleccions en nombre de vots i, tanmateix, guanyar-les. Allò que compta són els anomenats vots del ‘Col·legi Electoral’. Cada estat té un nombre de vots adjudicats segons la població i qui hi guanya, ni que sigui d’un vot, se’ls emporta. Obama, acorralat per la campanya de Romney i els seus errors, va al davant en vots del Col·legi Electoral i se’n refia per a ser president quatre anys més.

La mitjana de les enquestes d’opinió és clara. Obama guanya d’un punt quant a intenció de vot; això és molt poc per a un president en actiu, que té el benefici de sortir contínuament als mitjans i la possibilitat de prendre decisions. Al capdavall, ha estat la reacció a l’huracà Sandy que ha consolidat aquest petit avantatge. Sense l’huracà, Obama potser seria ara per sota de Romney.

Tot amb tot, el vot popular tan sols és important políticament –seria una derrota notable per a Obama que la majoria de la població no li donés suport. Però els vots que compten són els del Col·legi Electoral; i aquests sí que sembla que Obama els té assegurats. La majoria d’estats són clarament favorables a l’un dels candidats, però la decisió final és a mans dels anomenats ‘swing states’, estats que canvien de color segons el candidat. Per exemple, Califòrnia és un estat demòcrata i Texas, republicà. En canvi, Ohio, Florida o Iowa canvien segons les eleccions i són els que determinen qui va a la Casa Blanca.

El mapa dels ‘swing states, poques hores abans de la votació definitiva de demà és favorable al president. Obama té 237 vots consolidats i Romney 191 (als estats on és segur que guanyarà l’un o l’altre). De la resta, Romney sembla que pot esgarrapar-ne 57, i els 53 restants serien per a Obama, si es compleixen les enquestes, i bastarien perquè pogués proclamar-se president. La diferència actual, segons les enquestes, és de menys de tres punts, un marge que pot canviar fàcilment.

En aquestes condicions el president ha enfocat les últimes hores de campanya com un intent de no perdre. Vol evitar equivocacions que el penalitzin i espera que estats clau com Ohio no canviïn de mans; de fet, fins i tot aspira a fer caure Virgínia del seu costat, cosa que li proporcionaria una victòria espectacular… encara que perdés en vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any