Personalitats espanyoles signen un manifest contra la independència de Catalunya

  • Vargas Llosa, Mariscal, Lindo, Goytisolo, Muñoz Molina, Sánchez-Gijón, Querejeta són alguns dels signants

VilaWeb
Redacció
04.11.2012 - 09:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup de tres-cents professionals espanyols (llistat en pdf), entre escriptors, advocats, polítics, cineastes i economistes, han fet públic un manifest en què s’oposen al ‘creixent secessionisme’ de Catalunya. Entre els signants, hi ha Javier Mariscal, Elvira Lindo, Félix de Azúa, Juan Goytisolo, Antonio Muñoz Molina, Elías Querejeta, Aitana Sánchez-Gijón, Mario Vargas Llosa. Diuen que responen a la crida feta fa unes setmanes per un grup de profesionals d’esquerres, que signaren a favor del federalisme i contra la independència.

En el manifest, publicat al diari El País, acusen els independentistes de voler ‘violentar la llei democràtica feta per tots i per a tots’, i de convertir Espanya en el seu ‘boc expiatori sobre qui carregar tots els malestars’. Sobre aquest tema, consideren que són els independentistes catalans els qui ‘adoben el terreny a una minoria que, des de la resta d’Espanya, fan el mateix amb la seva particular idea de Catalunya’.

Diuen que ‘l’afirmació que Espanya va perpetrar agressions contra Catalunya és una desgraciada manipulació del passat’ i que ‘ni Catalunya està sotmesa a un espoli per part d’Espanya, ni el comú dels espanyols alberga un sentiment de menyspreu cap a ella’. A més, demanen que CiU ‘i altres forces independentistes’ deixin ‘d’exculpar-se sota el suposat espoli’ i ‘assumeixin les greus responsabilitats en l’equivocada gestió de la crisi’. 

‘Els promotors d’una independència immediata de Catalunya addueixen beneficis, sense tenir en compte les conseqüències penoses per a tots’, afirmen. Per ells, ‘una proposta de secessió augura, sota un nacionalisme exacerbat, el desbordament a curt termini del malestar social al qual ens arrossega l’empobriment’.

Finalment, consideren que caldria que les forces democràtiques busquessin ‘un millor encaix institucional per a Catalunya, un finançament més junts i una deferalització del deteriorat estat de les autonomies’. Afegeixen, però, que si l’independentisme fos defensat majoritàriament, ‘la convicció democràtica obligaria a la resta d’espanyols a prendre’n consideració i trobar una solució apropiada i respectuosa’.

Informació relacionada:
CiU i ERC critiquen el manifest contra l’independentisme. El PSC, en canvi, l’aplaudeix, i ICV valora que ‘hi hagi veus a favor d’un estat federal’

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any