Mas respon a Duran: ‘De declaracions, en fem tots, allò important és el programa’

  • Afirma que no es planteja l'estat federal dins Espanya

VilaWeb
Redacció
04.11.2012 - 00:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tret importància a les declaracions del dirigent d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que va dir no hi havia una majoria de catalans favorable a la independència i que no veia Catalunya fora d’Espanya. Mas ha negat que hi hagi cap fractura en la federació. ‘De declaracions, en fem tots, hi pot haver matisos, però allò important és el programa’, ha dit Mas en una entrevista a Telecinco, i ha recordat: ‘Ens presentem amb un programa acordat entre CDC i UDC, i entre Duran i jo mateix, un programa que diu que es farà una consulta en els quatre anys vinents i que Catalunya s’havia d’anar dotant d’estructures d’estat. Estic convençut que el programa es complirà’.

Artur Mas també ha parlat del camí cap a l’estat propi i ha considerat que no hi ha motius perquè Catalunya hagués de quedar fora de la Unió Europea. ‘Hi som des de fa vint anys, complint les normes, i volem continuar essent-hi. Volem canviar el nostre estatus polític sense abandonar la Unió Europea’.

Pel que fa a la data d’una consulta sobre la independència, ha dit que la seva il·lusió seria fer-la l’any 2014 ‘perquè és una data simbòlica’ però ha volgut deixar clar que aquesta no era una qüestió fonamental, sinó que allò important era el procés. ‘La data i les condicions s’hauran d’acordar al parlament entre tots els partits, i després traslladar-ho a les institucions espanyoles i negociar-hi. Allà veurem la solidesa democràtica de l’estat espanyol’. I ha continuat: ‘Si ens neguen la possibilitat que el poble català sigui consultat, intentarem tirar endavant una llei de consultes al parlament per fer consulta d’acord amb la legalitat catalana’. Ha posat l’exemple del Regne Unit i Escòcia i, en referència a la postura del govern espanyol, ha sentenciat: ‘No es pot silenciar la veu del poble català’.

En una altra entrevista, en aquest cas al diari Ara, Artur Mas també ha afirmat que no es plantejava pas un estat federat dins d’Espanya, i ha posat com a exemples d’estat propi Dinamarca o Finlàndia.

Informació relacionada:

El sector crític d’Unió carrega contra Duran

Oriol Pujol nega que hi hagi ‘cap esquerda’ entre Mas i Duran

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any