Quin partit s’acosta més a la vostra posició política?

  • Una aplicació en línia permet als usuaris comparar la seva opinió política amb la dels principals partits catalans

VilaWeb
Redacció
04.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup d’investigadors d’unes quantes universitats del país i de fora ha activat HoritzóCatalunya, una aplicació que permet als electors comparar la seva opinió amb les posicions dels principals partits polítics catalans. Per mitjà d’un qüestionari confidencial en línia es pot veure quina posició política té l’usuari i quin partit s’hi acosta més. L’enquesta consta d’una trentena de preguntes, dividides en quatre àmbits: economia, Catalunya, política i societat. Al final, s’obtenen els resultats en forma de classificació de partits, gràfic de distància i mapa polític.

Entre les preguntes que es plantegen hi ha si la Caixa hauria de ser un banc de titularitat pública o si calen les retallades salarials als funcionaris; si l’actual moment de crisi econòmica exigeix prioritzar la defensa dels drets socials respecte als drets nacionals o si el govern català hauria de convocar el referèndum d’autodeterminació unilateralment, encara que pugui ser inconstitucional; si les lleis sobre l’avortament han de ser més restrictives, o si els immigrants sense papers han de tenir accés a la sanitat pública i gratuïta

A diferència d’algunes altres eines semblants, expliquen els investigadors, HoritzóCatalunya no fa recomanacions sobre el vot als usuaris, sinó que els ofereix la possibilitat de veure quina és la seva posició respecte als principals partits, a partir de les respostes al qüestionari.

Cal tenir en compte, a més, que l’aplicació no inclou tots els partits que han presentat candidatura a les eleccions del 25 de novembre: ‘Hem inclòs les formacions amb possibilitats d’obtenir representació al parlament català, és a dir, que puguin obtenir com a mínim el 3% dels vots.’ Per a decidir quins partits polítics tenien possibilitats, els investigadors han fet una mostra pilot amb experts i electors. Una altra manera de discriminar, expliquen, ha estat disposar de tota la informació sobre la posició dels partits respecte a les trenta qüestions que s’hi plantegen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any