03.11.2012 - 06:00
El president d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida continua pressionant pel no a la independència dins de CiU, amb un discurs que contrasta amb el de dirigents de Convergència, començant per Artur Mas, sobre l’avenç cap a un estat propi dins la UE. Duran insisteix que el camí europeu és fosc, i ahir demanava en la carta setmanal que no es deixessin sense resposta ‘les incerteses que aquest procés implica i tampoc amagar la resposta si ja la tenim’.
Ara, les paraules més contundents les va fer en una ràdio espanyola, en una entrevista a ABC Punto Radio (àudio en mp3). Va declarar que no veia una Catalunya sense Espanya. ‘És dolent per a Espanya no tenir Catalunya, i és dolent per a Catalunya no tenir Espanya’, va dir Duran, que insisteix que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea, que no creu que hi hagi una gran majoria per la independència i que el discurs del maltractament fiscal i polític d’Espanya potser és equivocat.
Duran, a més, va atacar, sense esmentar-lo, l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, que juntament amb Raül Romeva, Maria Badia i l’eurodiputada del BNC, Ana Miranda, en representació d’ERC van enviar a les institucions europees per denunciar les amenaces militars contra Catalunya. Responent la pregunta de ‘qui posa llenya al foc per malmetre les relacions entre Catalunya i Espanya’, Duran ha posat l’exemple de ‘quan es diu a la UE que les paraules de Vidal Quadras o les d’un coronel retirat o el president d’una associació de militars retirats signifiquen que Espanya és a punt d’atacar militarment Catalunya. Això són errors importants’.
A més, Duran ha menystingut les crítiques pes vols rasants d’avions de l’exèrcit espanyol a Catalunya. ‘Estic acostumadíssim a veure F-18 sobrevolar Alcampell’, ha dit.
D’una altra banda, Duran s’ha allunyat de la posició del govern sobre l’odre de retirada de la campanya institucional del 25-N. Francesc Homs i Artur Mas havien criticat que no es permetés de fomentar la participació a les eleccions.
Diu, sense haver vist els vídeos, que entén la posició de la junta electoral si troba que els vídeos ‘tenen continguts que van més enllà que una crida a la participació amb una certa orientació política’.