Un forat negre, com mai no l’has vist

  • Un nou telescopi fotografia un forat negre i la bombolla circumdant · El forat negre és sis mil milions de vegades més gran que no el sol, i la bombolla és més gran que no la galàxia en què s'inscriu

VilaWeb
Redacció
01.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa desenes de milions d’anys, potser centenars, que la llunyana galàxia el·líptica Messier 87 (M87), dues mil vegades més gran que no la nostra Via Làctia, té un immens forat negre, sis mil milions de vegades superior al nostre sol.

Malgrat aquests xifres astronòmiques, per ventura inimaginables, el nou telescopi Lofar del consorci neerlandès internacional Astron ha permès, per primera vegada a la història, d’observar no tan sols aquest forat negre, sinó la bombolla de radiació que l’envolta, de color vermellós, i que és tan gran com la galàxia mateixa.

Alguns forats negres engoleixen periòdicament la matèria circumdant i la transformen en radiació i en partícules que assoleixen la velocitat de la llum, origen d’aquesta immensa bombolla. En concret, el forat negre de la M87 engoleix cada pocs minuts tanta matèria com la que té el nostre planeta.

Ara, mercès al nou telescopi, s’han pogut captar imatges de gran qualitat com aquesta, que a més d’ajudar a entendre una mica millor el fenomen, suggereixen més vivament la immensitat de l’univers que ens envolta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any