Montilla: ‘Franco també feia referèndums’

  • Diu que una consulta s'ha de fer respectant la llei, i recorda que 'el referèndum és la modalitat preferida dels dictadors'

VilaWeb
Redacció
31.10.2012 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat i senador socialista José Montilla ha dit avui que un referèndum a Catalunya s’ha de fer d’acord amb la legalitat espanyola, reformant la constitució. En una entrevista a TV3, ha dit: ‘Un referèndum pot ser antidemocràtic. Franco feia referèndums. Els referèndums són la modalitat preferida dels dictadors. Ho vull precisar perquè no cal mitificar el referèndum. I en un país democàtic, el referèndum es fa respectant la llei’.

Montilla ha insitit: ‘Qualsevol iniciativa s’ha de fer respectant la llei, reformant la constitució. No es pot fer una consulta de les característiques que alguns plantegen sense modificar la constitució. Fora de la llei no avalo res. Quan algú es situa fora de la llei perd absolutament tota legitimitat’.

‘No podem marxar sense acord ni secessionar-nos. Hem de dialogar’, ha dit Montilla.

‘L’autodeterminació no és aplicable a Catalunya’

Sobre el dret de decidir, Montilla ha dit: ‘Ja sap d’on ve el dret de decidir? És quan es considera que el dret d’autodeterminació a Catalunya no és aplicable. No hem estat una colònia. No podríem anar al comitè de descolonització de Nacions Unides. Faríem el ridícul’. I continua així: ‘El dret de decidir s’agafa de la sentència de l’any 1998 del Tribunal Constitucional del Canada després del referèndum del Quebec on diuen que el Quebec no té el dret de secessió però sí a una pregunta clara per poder expressar-se si vol plantejar una negociació’.


Informació relacionada:

Chacón, contra el dret de decidir

Rubalcaba nega el dret de decidir que proposa el PSC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any