Guerra d’interpretacions sobre la condició d’una Catalunya independent dins la UE

  • La Comissió nega que Viviane Reding avali les tesis espanyoles en la carta publicada ahir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La carta que la vice-presidenta de la Comissió Europea Viviane Reding va enviar el 4 d’octubre proppassat a les autoritats espanyoles, i que ahir va filtrar el diari El País, ha tornat a encendre la guerra d’interpretacions sobre la condició d’una Catalunya independent dins la Unió Europea. La Comissió prova de mantenir una posició neutral, alhora que desmenteix les interpretacions de la carta que fan tant el diari El País com el govern espanyol.

Les interpretacions d’El País i de la Comissió

Mentre El País sostenia que Reding ‘assumia les tesis de Rajoy sobre una Catalunya independent fora de la UE’, el portaveu de la Comissió Olivier Bailly va negar-ho. ‘Jo no hi llegeixo això’, va dir (vídeo). I va recordar que la Unió Europea no es podia pronunciar encara sobre la hipòtesi d’una Catalunya independent. ‘Cal una situació precisa i que un estat membre demani que ens pronunciem’, va recordar, insistint una vegada més en la posició que ha mantingut aquestes darreres setmanes la Comissió Europea.

A sobre, fonts comunitàries de Brussel·les varen indicar ahir que la independència de Catalunya implicaria un canvi dels tractats europeus i que caldria un acord entre Barcelona i Madrid. S’haurien de negociar aspectes com el nombre d’eurodiputats de cada nou estat, el repartiment del deute i el nombre de vots a les institucions europees –tot plegat dóna entenent que Catalunya no aniria pas fora de la Unió.

Aquesta és la situació precisa que demana la UE per a poder-se pronunciar sobre les conseqüències legals d’una Catalunya independent i aclarir finalment si un nou estat català restaria fora de la UE o no.

Segons l’agència Europa Press, per a redistribuir el nombre d’eurodiputats o afegir noves llengües oficials caldria l’acord unànime i la ratificació de tots els estats membres.

La interpretació de Margallo

Ahir el ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, es va felicitar per la carta de Reding i, contràriament a la interpretació que en féu la Comissió, va dir que la carta deixava clar que Catalunya restaria exclosa de la UE i hauria de demanar l’adhesió, la qual haurien d’aprovar per unanimitat tots els membres, d’acord amb el tractat europeu. I, segons Margallo, hi hauria ‘força més estats que no pas Espanya’ que vetarien l’entrada de Catalunya a la Unió Europea

La interpretació del govern català

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, en canvi, va dir ahir que la Comissió Europea no tenia una opinió definitiva sobre una possible independència de Catalunya i que ‘fins avui hi havia posicions diverses’ dins l’executiu comunitari. De fet, va considerar-ho normal, perquè encara no hi ha cap proposta formal per part de Catalunya. ‘D’opinions, n’hi ha diverses, però cap de clarament establerta’, en opinió d’Homs, que, a més a més, troba que abans de les eleccions no té gens de sentit demanar una presa de posició formal d’Europa.

En la compareixença posterior al consell de govern, Homs va manifestar que la prova que hi havia tesis diverses era la diferència de posicions dels comissaris Viviane Reding i Joaquín Almunia.

Les interpretacions de Barroso i Almunia

Aquests dies també han parlat de la qüestió alguns càrrecs de la Comissió. José Manuel Durão Barroso va dir a final d’agost: ‘Confirmo que en l’hipotètic cas de la secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se negociant dins l’ordenament legal internacional.’ El president de l’executiu comunitari va aclarir, en la seva resposta, que l’article 20 del Tractat de Funcionament de la UE recorda que ‘la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix la ciutadania nacional’. I va confirmar que en l’hipotètic cas d’una secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l’ordenament legal internacional, com es fa amb qualsevol declaració d’independència.

Per una altra banda, el vice-president de la Comissió, Joaquín Almunia, va declarar la setmana passada que no era honest de dir taxativament que Catalunya restaria fora de la UE. ‘Ciutadans europeus ho som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà’, va dir, subratllant que ‘la qüestió no era blanc o negre’, ans tenia molts matisos.

Les pressions espanyoles

La vice-presidenta de la CE acaba la carta a l’estat espanyol que publica El País dient que, en l’entrevista de Diario de Sevilla, la seva intenció no era altra que la d’explicar que confiava ‘plenament en el sentit comú i en l’europeisme dels espanyols per a resoldre aquesta qüestió en l’àmbit domèstic que els és propi’.

Ara, fa uns quants dies un diari escocès va demostrar les pressions espanyoles per a tergiversar les paraules de Reding en aquella entrevista. El diari Newsnet Scotland va demostrar que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I va publicat l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any