Reding respon a les pressions espanyoles sobre la independència de Catalunya

  • En una carta diu que 'coincideix amb l'anàlisi' que fa Espanya sobre la continuïtat d'un nou estat a la UE

VilaWeb
Redacció
30.10.2012 - 09:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta i comissària de Justícia de la CE, Viviane Reding, ha donat resposta a la pressió insistent que ha fet el govern espanyol a Brussel·les sobre la continuïtat d’una Catalunya independent a la UE. En una carta, que ha filtrat El País, del 4 d’octubre enviada a Íñigo Méndez de Vigo, secretari d’estat d’Exteriors espanyol, Reding diu que la seva posició és la mateixa que va expressar el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i que ‘coincideix plenament en l’anàlisi del marc constitucional europeu’ que fa Espanya.

Aquesta anàlisi a què es refereix Reding, la desenvolupava Íñigo Méndez de Vigo, en una carta prèvia: ‘l’article 4.2 del Tractat de la Unió Europea és terminant quan assenyala que la Unió haurà de respectar les estructures fonamentals constitucionals i polítiques i la integritat territorial dels estats membre, la determinació de la qual és competència exclusiva d’aquests. En conseqüència, la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d’independència d’una part d’un estat membre’.

Barroso i Almunia

I la posició de Barroso de què parla la vice-presidenta de la Comissió és aquesta: ”Confirmo que en l’hipotètic cas de la secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se negociant-se dins l’ordenament legal internacional’, va dir a final d’agost passat. El president de l’executiu comunitari aclareix en la seva resposta que l’article 20 del Tractat de Funcionament de la UE recorda que ‘la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix la ciutadania nacional’. I també confirma que en l’hipotètic cas d’una secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l’ordenament legal internacional, com es fa amb qualsevol declaració d’independència.

D’una altra banda, el vice-president de la Comissió, Joaquín Almunia, va declarar la setmana passada que ‘ciutadans europeus ho som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà’. L’eurodiputat ha assenyalat que ‘la qüestió no és de blanc o negre’ i té molts matisos.

L’entrevista al Diario de Sevilla i les pressions espanyoles

La vice-presidenta de la CE conclou la carta de resposta a l’estat espanyol dient que en l’entrevista a Diario de Sevilla, la seva intenció no era sinó explicar que confiava ‘en el sentit comú i en l’europeisme dels espanyols plenament per a resoldre aquesta qüestió en l’àmbit domèstic que els és propi’.

Justament fa uns quants dies un diari escocès va demostrar les pressions espanyoles per tergiversar les paraules de Reding en aquella entrevista. El diar Newsnet Scotland ha demostrat que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I ha publicat l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any