Notícies

Dilluns  29.10.2012  19:20

L'Aran vol decidir el seu futur, si Catalunya esdevé un estat independent

El Consell General ha aprovat una moció que reivindica el seu dret de decidir

Men?ame
 

El Consell General d'Aran ha aprovat avui una moció que reivindica el dret de decidir del poble aranès sobre la seva relació amb Catalunya, si esdevé un estat lliure. Segons que informa el Consell, la moció no qüestiona la pertinença actual de la Vall d'Aran a Catalunya, sinó que defensa la necessitat dels aranesos de decidir la seva situació, si Catalunya emprèn un 'nou camí nacional'.

Impulsada per Unitat d'Aran i aprovada per unanimitat, la 'Moció en favor del dret de decidir del poble aranès', reclama a les institucions catalanes que tinguin en compte 'la veu pròpia d'Aran com a poble diferenciat i territori històric'.

El dret de decidir dels aranesos s'exercirà d'una manera 'lliure democràtica i pactada', i resideix en el poble aranès, com a subjecte polític i comunitat amb un caràcter nacional, cultura, llengua i institucions pròpies.

L'article 11 de l'estatut de Catalunya reconeix la Vall d'Aran com a 'entitat territorial singular' i estableix que serà objecte d'especial protecció amb un règim jurídic especial.