Catalunya irromp a les eleccions sicilianes

  • Alguns candidats s'hi han referit · Miccichè vol seguir els passos catalans per a Sicília

VilaWeb
Redacció
29.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els últims dies de campanya de les eleccions sicilianes d’ahir hi hagué força referències al procés d’independència que segueix Catalunya. El candidat de la coalició Futuro e Libertà per l’Italia-Grande Sud-Partito dei Siciliani-Movimento per le autonomie (Pds-Mpa), Gianfranco Miccichè, va parlar obertament, fins i tot, de seguir els passos catalans i de convocar un referèndum d’independència de Sicília. Els resultats definitius no se sabran fins a migdia, però segons els sondatges, Miccichè potser ocuparà la tercera posició o la quarta, al darrere de Sebastiano Musumeci, de Popolo per la Libertà (Pdl) de Berlusconi, Rosario Crocetta de Partito Democratico (PD) i, probablement, de Giovanna Marano, de la coalició ecosocialista (Sel-Idv).

Andrea Piraino, estudiós universitari, i vice-president del partit Unione di Centro (Udc) –coalitzat amb el PD en aquestes eleccions–, ha dit en unes declaracions a VilaWeb que les referències a Catalunya eren habituals des de fa anys en la política siciliana, però que mai fins ara no havien estat tan clares i evidents: ‘Tots els candidats n’han hagut de parlar d’una manera o altra.’ Per Piraino, la irrupció amb força de Catalunya a les eleccions sicilianes s’explica per un doble motiu: ‘D’una banda, el sentiment autonomista, fins i tot independentista, sicilià ha crescut molt aquests darrers anys, perquè l’illa se sent oblidada per la resta d’Itàlia; d’una altra, mai no ha deixat de mirar de reüll els germans catalans, cada vegada que feien un pas endavant’.

De tots els candidats, l’únic que ha proclamat la intenció de fer un referèndum i de caminar al costat de Catalunya és Miccichè, ‘però la resta de candidats, que no volen cap referèndum, han hagut de definir-se sobre el procés; i cap no s’ha oposat explícitament a les demandes sobiranistes catalanes, perquè saben que això els podria fer perdre vots’.

Els resultats són incerts, perquè no se sap com la condemna de Berlusconi pot haver afectat el candidat del seu partit, Musumeci, al qual els sondatges atorgaven un 30% del vot. Crocetta també raneja el 30%, i Miccichè, el 10%. Per una altra banda, la participació, que històricament afavoreix els partits autonomistes, pot ser decisiva.

L’escrutini dels vots, al diari La Repubblica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any