Mas: ‘Si volem una Catalunya capdavantera a Europa, necessitem un estat que no tenim’

  • CiU presenta un programa electoral marcat per la 'transició nacional'

VilaWeb
Redacció
28.10.2012 - 13:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat i candidat de CiU, Artur Mas, ha presentat avui al matí el programa amb què la federació nacionalista concorrerà a les eleccions del 25 de novembre (íntegre, pdf), titulat ‘Catalunya 2020’. Mas ha explicat que un dels eixos principals passa per ‘emmirallar-nos amb la millor Europa’ i fer d’aquests països el referent per Catalunya. És en aquest sentit que ha emmarcat el ‘fil roig’ que és per CiU ‘el dret de decidir’ i la consulta per l’autodeterminació. I és que per Mas, si els catalans volen ‘una Catalunya capdavantera a Europa, necessitem un estat i unes estructures que no tenim’.

Mas s’ha compromès a portar Catalunya cap a l’estat propi i, per a fer-ho, el programa de CiU inclou la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en els pròxims quatre anys. ‘Si l’estat espanyol no és el nostre aliat, cal un estat propi’, ha dit. I ha afegit: ‘Volem i podem tenir una Catalunya que al capdavant d’aquesta Europa 2020 i us asseguro que ens ho guayarem’.

Després d’insistir que Europa ha de ser el mirall al qual atenir-se, Mas ha advertit que Espanya difícilment proporcionarà i fins i tot intentarà ‘impedir que Catalunya tingui les estructures i els intruments d’estat que reclama’. Per aquesta raó, ha qüestionat que ara des del Govern del PP, i de boca del seu president, Mariano Rajoy, s’aposti pel diàleg quan ‘mai’ els han plantejat cap proposta per reduir el dèficit fiscal català o per solucionar la falta d’inversió pública en infraestructures, entre d’altres qüestions.

‘Sempre els has d’anar darrere, i després et poden acusar de ploramiques. Quan han fet una proposta en positiu perquè símbols catalans, com la llengua, estiguessin protegits? Mai se’ls ha ocorregut res, sempre han pogut dir que no’, ha retret. Per a Mas, el dret de decidir és un dels elements motrius de la pròxima legislatura, juntament amb la innovació i internacionalització, la formació, la justícia social i la base cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any