Mas: ‘El catalanisme no és agressiu perquè es basa en la cultura’

  • 'Catalunya es diferencia de la resta del sud d'Europa perquè té un projecte col·lectiu', ha dit el president al lliurament dels premis Nacionals de Cultura

VilaWeb
Redacció
26.10.2012 - 20:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Artur Mas ha dit avui en l’acte de liurament dels Premis Nacionals de Cultura que ‘Catalunya es diferencina de la resta del sud d’Europa perquè té un projecte col·lectiu’. I ha volgut remarcar que aquest projecte compartit té l’origen en la cultura. ‘El catalanisme no és agressiu perquè es basa en la cultura’, ha dit, a diferència del que passa en altres territoris. Mas ha estat l’encarregat de lliurar un dels premis, el de Trajectòria Professional i Artística, al crític d’art, sociòleg i filòsof Arnau Puig. En aquest vídeo, enregistrat en la inauguració del centre d’Art Fabra i Coats, fa un mes, Puig agraïa el premi a les càmeres de VilaWeb. 

En la seva intervenció, Artur Mas ha afegit que sense ‘aquesta fesomia cultural i aquesta personalitat nacional pròpia, basada en gran part en la cultura, difícilment tindríem projecte’. I ha recordat unes paraules de l’escriptor Jorge Semprún, que, quan va ser guardonat amb el Premi Blanquerna de la Generalitat, va dir que ‘el catalanisme no és agressiu des del punt de vista de moviment nacional, a diferència d’altres moviments que hi ha hagut a la història, perquè es basa en la cultura’. En aquest sentit, el president Mas ha afirmat que ‘una consciència nacional que es fonamenta sobre valors culturals compartits per quasi tota la població, per definició no pot ser agressiva ni violenta, sinó que ha de ser pacifica i constructiva’ i ha subratllat que ‘això, en gran part, ho devem a la cultura’.

Els altres premiats són: Enric Casasses, de Literatura; Òmnium Cultural; de Projecció Social de la Llengua Catalana; Valentí Fuster, de Pensament i Cultura Científica; el Museu Etnogràfic de Ripoll, de Patrimoni Cultural; Jaume Ayats, de Cultura Popular; Àngels Ribé, d’Arts visuals; Enric Satué, de Disseny; Carme Solé, de Còmic; Josep Bunyesc, d’Arquitectura i espai públic; Franc Aleu, d’Audiovisual; Isaki Lacuesta, de Cinema; Pere Sans, director de Barnasants, de música; Carme Sansa, de teatre; la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal de l’Empordà, de Circ; la Porta, Associació de Dansa Independent de Barcelona, de Dansa.

El jurat, sobre Arnau Puig
El jurat diu això respecte el premi a Puig:
‘Per la seva llarga i fructífera trajectòria com a crític d’art, sociòleg i filòsof, fundador de les revistes Algol (1946) i Dau al Set (1948-1956), que ha traslladat a la cultura del nostre país el pensament existencialista, viscut a París de primera mà a la Universitat de la Sorbona entre el 1956 i el 1961. Ha publicat, entre més obres, ‘Escrits d’estètica. Filosofies’ (1997), ‘Històries de Dau al Set’ (1998), ‘Dau al Set, una filosofia de l’existència’ (2003) i l’any 2011 publicà ‘Una filosofia de la itinerància’, sobre l’empremta filosòfica existencial que ha marcat la seva experiència personal com a filòsof heterodox que imposa l’acció vital i la llibertat per plantar cara a la realitat. Com a crític d’art, sempre ha estat al costat dels creadors i, com a filòsof, el seu pensament abraça ciència i tecnologia, psicologia i comunicació, sociologia i antropologia, i també metafísica.’

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any