Empreses i col·legis professionals fan un pas per la independència

  • Un 66,8% de les 2.200 empreses de PIMEC, partidàries de l'estat propi · Una quarantena de col·legis professionals subscriuen un manifest de suport a la resolució del parlament

VilaWeb
Redacció
26.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El suport a la independència de Catalunya i a l’exercici del dret d’autodeterminació, com més va, més gran és i amb més naturalitat es manifesta. Ahir la patronal de les petites i mitjanes empreses (PIMEC) i una quarantena de col·legis professionals van fer passes importants en aquest sentit.

Segons una enquesta (pdf) de PIMEC, el 66,8% dels seus empresaris són partidaris de la independència de Catalunya. I els col·legis professionals van subscriure un manifest de suport a la resolució del parlament.

Les dades de l’enquesta de PIMEC també indiquen que un 21,1% dels seus empresaris volen un estat federal, i un 12,1% desitgen continuar com a comunitat autònoma dins l’estat espanyol.

De l’estudi també es desprèn que un 81,5% de les 2.200 empreses que en formen part pensa que una Catalunya independent seria econòmicament viable, i un 82,4% és favorable a la consulta sobre l’autodeterminació aprovada pel parlament.

A la pregunta de si els preocupa un possible boicot dels productes catalans pel mercat espanyol, un 44,3% dels empresaris diu que sí, però poc, un 16,9% que no els preocupa gens, un 25,1% que els preocupa força, i un 13,7%, molt.

Aquestes dades es publiquen pocs dies després de l’estudi fet públic per la Cecot, la patronal catalana de les PIME i dels autònoms, que també va voler escandallar el suport dels seus associats a la independència (íntegre i pdf). Un 53% dels empresaris adscrits a la Cecot és partidari de la independència de Catalunya. Dels entrevistats, uns vuit-cents empresaris, un 44% veu amb incertesa el camí emprès des de la manifestació de l’Onze de Setembre, i prop d’un 30% viu aquests moments amb il·lusió. Contràriament, un 13% hi és contrari, un 11% diu que té por i un 3% que tant li és.

Els col·legis professionals, per l’autodeterminació de Catalunya

Una quarantena de col·legis professionals de Catalunya, entre els quals els d’Economistes, d’Arquitectes, d’Enginyers Industrials, de Metges i de Farmacèutics, han signat un manifest (pdf) de suport a l’autodeterminació de Catalunya. Subscriuen la resolució aprovada el 27 de setembre pel Parlament de Catalunya i propugnen que ‘el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu, com a única via per a garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i de la llengua pròpies’.

Els col·legis signants diuen: ‘Com a representants de professionals del nostre país, volem oferir la nostra voluntat i disponibilitat per a contribuir des de les nostres institucions a consolidar i a impulsar el posicionament del parlament amb totes aquelles aportacions que permetin a Catalunya de dotar-se d’instruments propis per a fer possible un autèntic progrés social, econòmic i cultural.’

La resolució aprovada pel parlament constatava la necessitat de ‘consultar la gent sobre la possibilitat que Catalunya esdevingués un nou estat d’Europa’.

Informació relacionada:

Un 53% dels empresaris de la Cecot, en favor d’un nou estat català

Què diuen els empresaris sobre la independència?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any