J. Padrós: ‘Posem tot el món professional a disposició d’aquest procés polític’

  • Entrevista amb el vice-degà del Col·legi de Metges de Barcelona, un dels que s'ha maifestat per l'autodeterminació

VilaWeb
Redacció
26.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de col·legis professionals de Catalunya han donat suport al procés d’autodeterminació i han subscrit la resolució aprovada per majoria al parlament el mes passat. El Col·legi de Metges de Barcelona n’és un dels més destacats. El vice-degà, Jaume Padrós, comenta en aquesta entrevista els motius que els han portats a fer aquest pas; i que si el procés no es pogués portar a terme, la frustració seria molt gran.

—Per què heu fet aquest pas?
—Els col·legis professionals, que som corporacions de dret públic, ja ho hem fet més vegades. Som representants d’una part molt important de la societat civil que en alguns moments determinats de la història hem pres públicament posició sobre què pertocava fer. Vam procedir d’aquesta manera en l’afer de les infrastructures, de l’estatut, i pensàvem que en un moment transcendent de la història de Catalunya calia fer un pas endavant i no limitar-se a donar suport a la resolució del parlament ,sinó posar a disposició tot el món professional en tot aquest procés.

Quina transcendència té el procés polític actual?
—Per primera vegada es posa damunt la taula la possibilitat de reconèixer com a subjecte de dret el poble de Catalunya perquè pugui decidir el seu futur. I entenem que, des del punt de vista d’infrastructures i de serveis, el país necessita dotar-se d’instruments no tan sols de govern, sinó també econòmics, que li permetin de gestionar els propis recursos. Perquè ja s’ha vist que en època de crisi la situació d’ofec econòmic del país, també afecta els nostres professionals i els ciutadans.

Arribats en aquest punt, creieu que una Catalunya independent milloraria econòmicaMENT?
—No és PAS això que demanem, sinó que hom demani als ciutadans què volen. No anem més enllà, perquè en el nostre col·lectiu hi ha gent que pensa de tot. Si hi ha una certa unanimitat és de demanar a la gent què vol, de quina manera es vol organitzar i com vol gestionar els recursos. I em sembla que això és democràtic, i és el que nosaltres defensem.

Hi ha veus polítiques, i algun gran empresari, que dibuixen un panorama negatiu en una Catalunya independent. Què en penseu?
—Som absolutament contraris aquest discurs. Som partidaris de consultar i de preguntar a la gent. No crec que això hagi de ser dolent. La situació que tenim ara sí que és dolenta, i sense cap mena d’indici que la cosa hagi de canviar.

Si el procés no es duia a terme, què podria passar?
—Seria una gran frustració i una vulneració dels principis bàsics de la llibertat i de la democràcia. No demanem res més sinó donar suport al que van decidir els representants del poble.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any