Microsoft s’adapta a la realitat mòbil i tàctil amb el Windows 8

  • La companyia informàtica llança la principal actualització del seu sistema operatiu des del Windows 95 i presenta la pissarreta Surface

VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de mesos d’anuncis i presentacions (a Barcelona, Las Vegas, Los Angeles…), el gegant informàtic Microsoft llança avui el Windows 8, el redisseny de soca-rel del sistema operatiu del 90% dels ordinadors personals. Amb la principal renovació des del Windows 95, la companyia dirigida per Steve Ballmer pretén entrar de ple en les pissarretes i la mobilitat, on els rivals ja fa temps que hi són presents. El Windows 8, que es comercialitzarà ja demà amb paquet d’idioma en català, presenta una interfície ‘reimaginada’ on tenen més importància les aplicacions, i a l’experiència de navegació amb teclat o ratolí, s’hi suma la d’un llapis digital o la tàctil.

Amb tot plegat es pretén potenciar un sistema dual, enfocat tant a l’ordinador de taula com als dispositius portàtils, per mirar de plantar cara als competidors com Apple i Samsung, que ja fa temps que han desembarcat en el mercat de les pissarretes tàctils. Microsoft necessita reorientar el negoci, atès que el PC no viu el millor moment. Els consumidors i el sector empresarial comencen a migrar a una nova generació de dispositius, serveis i continguts d’entreteniment basats en el núvol. Són prou gràfics els resultats anunciats pel gegant de Redmond el 18 d’octubre: els beneficis van caure un 22% de juny a setembre, principalment per la desacceleració en la venda d’ordinadors.

La resposta de Microsoft, doncs, és un sistema operatiu que incorpora una connexió permanent a internet, de manera que totes les dades es puguin emmagatzemar automàticament al núvol i s’hi pugui accedir des de qualsevol dispositiu i indret. Una altra de les novetats significatives és la desaparició del botó d’Inici. Tot plegat fa del Windows 8 la renovació més important de Microsoft en el camp dels sistemes operatius des del Windows 95, que va ésser seguit pel Windows 98, el 2000, l’XP, el Server 2003, el Vista i el 7 (interactiu de la BBC sobre la història de Windows).

El Windows 8 surt demà, el mateix dia en què Microsoft presenta a San Francisco la seva pròpia pissarreta, Surface, que funcionarà en alguna versió amb Windows 8, però principalment amb Windows RT, un sistema operatiu més lleuger i menys compatible amb el programari de versions anteriors de Windows.

Surface presenta respecte als competidors unes quantes novetats, com ara la presència de ports USB, un teclat integrat per a produir continguts instantàniament i una base perquè es pugui col·locar sobre superícies.

I el Windows Phone 8, dilluns

Les estrenes de Microsoft no s’aturen amb el llançament del Windows 8 i l’anunci de la pissarreta Surface. Durant aquests dies també s’ha actualitzat la consola Xbox 360 i dilluns vinent es presentarà el Windows Phone 8 a San Francisco, on s’espera que s’anunciï la data d’aparició dels primers dispositius d’HTC, Samsung i Nokia que l’incorporaran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any