El govern suec resta a l’expectativa sobre la independència de Catalunya

  • El ministre d'Afers Estrangers respon amb evasives i diu que és una qüestió interna de l'estat espanyol · Ceballos li recorda les amenaces d'intervenció militar i que 'els municipis suecs tenen més autonomia que les comunitats d'Espanya'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 13:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern suec ha seguit els passos de la Unió Europea i ha adoptat la mateixa posició respecte el procés d’independència de Catalunya. És a dir, que resta a l’expectativa i no s’hi pronuncia ni a favor ni en contra. El ministre d’Afers Estrangers, Carl Bildt, ha evitat fixar una posició ferma sobre el procés, defugint tant les demandes de la diputada Bodil Ceballos, que exigia un suport explícit per al dret de decidir dels catalans, com les del govern espanyol, que fa setmanes que malda perquè la comunitat internacional es posicioni contra la independència. Com a resposta a la interpel·lació directa (traduïda al català) de Ceballos, Bildt s’ha limitat a dir que es tracta ‘d’escenaris hipotètics’ i que el govern suec confiava que l’estat espanyol solucionaria ‘de manera interna la qüestió catalana’ (vegeu-ne el vídeo, en suec). Bildt ha hagut de respondre també noves preguntes que Ceballos li ha fet en la mateixa sessió d’avui, però el ministre ha reiterat que el govern suec no pot fer altra cosa que ser prudent i restar a l’expectativa. 

Entre altres qüestions, Ceballos li ha demanat de quin costat es posava el govern suec vers les amenaces d’intervenció militar a Catalunya. Bildt ha evitat novament de donar una resposta clara. I Ceballos ha recordat que, no en va, el partit que governa a Suècia, conservador, és el ‘partit germà del Partit Popular espanyol’ i mantenen contactes sovint. Ceballos ha explicat altre cop a Bildt que la situació actual a Catalunya és ‘molt significativa’ i insostenible, amb un dèficit fiscal enorme. ‘Els municipis suecs tenen més autonomia que les comunitats espanyols’, li ha dit. De fet, a Suècia, els ajuntaments recapten i gestionen el 100% de l’impost de la renda.

Aquest debat al parlament suec arriba tan sol dos dies després que el vice-president del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, Derk J. Eppink, del partit flamenc Lijst-Dedecker, demanés al Parlament Europeu que garantís el dret dels catalans de votar sobre el seu futur (vídeo). Eppink, a més, va esbroncar al plenari Alejo Vidal Quadras per la carta (pdf, en castellà) tramesa a tots els eurodiputats dient-los que ‘l’ofensiva separatista de Catalunya no era gens pacífica ni de democràtica’. ‘La seva carta sembla redactada per Franco!’, va dir Eppink a Vidal Quadras, i li va demanar que dimitís. La intervenció d’Eppink va provocar una reacció irada de l’eurodiputat del PP espanyol Luis de Grandes, que va arribar a dir que menyspreava l’opinió de l’eurodiputat flamenc. Ara, el fet és que el govern espanyol, que manté una actitud molt allunyada de la del Regne Unit respecte d’Escòcia, ha començat a topar, com més va més clarament, amb les formes i els requisists democràtics de la Unió Europea.

Més informació:

Entrevista amb la diputada Bodil Ceballos: ‘Els demòcrates suecs hem d’anar a favor del referèndum’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any