El ministre d’Afers Estrangers suec, forçat a pronunciar-se sobre la independència de Catalunya

  • Ha de respondre al parlament les preguntes que li féu la diputada dels Verds, Bodil Ceballos

VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers del govern de Suècia, Carl Bildt, s’ha de pronunciar avui al parlament suec sobre la independència de Catalunya. Concretament, Bildt ha de respondre les preguntes de la diputada sueca dels Verds, Bodil Ceballos, que el 4 d’octubre li va demanar en aquesta interpel·lació directa (traduïda al català) si Suècia pensava adoptar cap mesura per a facilitar que els catalans poguessin fer el referèndum sobre la independència i si pensava emprendre cap iniciativa per a reconèixer Catalunya com a nou estat de la Unió Europea. El debat parlamentari, que té com a primer punt de l’ordre del dia les qüestions sobre Catalunya, es podrà seguir en directe en aquest enllaç des de les 12.00.

La presa de posició del ministre suec arriba tan sol dos dies després que el vice-president del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, Derk J. Eppink, del partit flamenc Lijst-Dedecker, demanés al Parlament Europeu que garantís el dret dels catalans de votar sobre el seu futur (vídeo). Eppink, a més, va esbroncar al plenari Alejo Vidal Quadras per la carta (pdf, en castellà) tramesa a tots els eurodiputats dient-los que ‘l’ofensiva separatista de Catalunya no era gens pacífica ni de democràtica’. ‘La seva carta sembla redactada per Franco!’, va dir Eppink a Vidal Quadras, i li va demanar que dimitís. La intervenció d’Eppink va provocar una reacció irada de l’eurodiputat del PP espanyol Luis de Grandes, que va arribar a dir que menyspreava l’opinió de l’eurodiputat flamenc. Ara, el fet és que el govern espanyol, que manté una actitud molt allunyada de la del Regne Unit respecte d’Escòcia, ha començat a topar, com més va més clarament, amb les formes i els requisists democràtics de la Unió Europea.

Sigui com sigui, avui, per primera vegada, un ministre d’afers estrangers d’un estat de la Unió Europea haurà de respondre, tant sobre el dret de fer el referèndum, com sobre el reconeixement del futur estat català. Ceballos ha explicat a VilaWeb que hi havia força expectació per les respostes del ministre i que esperava que no esquivés les preguntes dient que era un problema intern de l’estat espanyol.

Més informació:

Entrevista amb la diputada Bodil Ceballos: ‘Els demòcrates suecs hem d’anar a favor del referèndum’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any