El PSOE s’enfonsa a Galícia i Euskadi deixant pas al sobiranisme i alleujant Rajoy

  • El vot sobiranista creix a tots dos països · Relega els socialistes a tercera força

VilaWeb
Redacció
22.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El gran derrotat de la jornada electoral basca i gallega és el Partit Socialista. A Galícia s’ha enfonsat tremendament: ha perdut onze punts i més de 231.000 vots respecte de les eleccions anteriors del 2009. Per comparació, el PP ha perdut un punt respecte del 2009 i en canvi, el sobiranisme augmenta clarament en vots, uns 75.000 més, i obté el millor resultat de la història –tot i haver-se dividit en dues grans coalicions. La derrota del PSdG accentua molt la tendència a la baixa, ja observada en les últimes eleccions espanyoles: si llavors va obtenir el 27% dels vots, ara tot just ha arribat al 20%.

Una dada remarcable és que la suma del vot d’Anova i BNG, les dues forces sobiranistes d’esquerra, supera el nombre de vots del Partit Socialista, que ara és el tercer corrent ideològic de Galícia, tot i que la divisió de vot permet al PSdG d’ocupar el segon lloc.

A Euskadi la caiguda de vot del PSE-EE no és tan accentuada com a Galícia, però és ben clara també. De totes maneres, el resultat electoral no es pot comparar amb les eleccions basques anteriors perquè el bandejament de l’esquerra abertzale fa impossible tota comparança.

Ara, respecte de les eleccions espanyoles de l’any passat, els socialistes també perden 43.000 vots. I el PP encara en perd més, uns 80.000; fins i tot l’esquerra abertzale en perd 8.000. Únicament el PNB guanya 60.000 sufragis nous. A Euskadi, més clarament encara que no pas a Galícia, l’esquerra abertzale esdevé la segona força i fa baixar els socialistes a la tercera posició.

Crítiques a Rubalcaba

Els mals resultats socialistes en totes dues nacions van motivar ahir indicis de fractura en el PSOE. Alguns dirigents, com l’ex-batlle de Sant Sebastià, Odon Elorza, van parlar de catarsi i van dir que el partit necessitava una sotragada. L’ex-ministra Maria Antonia Trujillo fins i tot va demanar la dimissió de Rubalcaba, que no va parlar anit. Un portaveu socialista la va respondre tot dient que aquesta era una possibilitat que no es contemplava.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any