Un informe publicat pel BCE indica que les agències de qualificació afavoreixen els bancs que més les contracten

  • L'estudi analitza l'activitat de Moody’s, S&P i Fitch als EUA i Europa

VilaWeb
Redacció
20.10.2012 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un informe publicat pel Banc Central Europeu (BCE) sobre les tres principals agències de qualificació, Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch, indica que afavoreixen sistemàticament els bancs que més les contracten per a uns altres negocis. A ‘Bank ratings: what determines their quality?‘, els autors han revisat 38.753 qualificacions de bancs dels EUA i Europa des del 1990 fins el 2011 i creuen que ‘hi ha conflictes d’interessos entre els bancs i les agències, que sembla que alterarien el procés de qualificació’.

L’estudi és signat pel professor d’economia i finances de la Universitat de Ginebra, Harald Hau; el supervisor financer britànic i de la Junta Europea de Riscs Sistèmics, Sam Langield, i l’economista del Banc Central Europeu, David Marqués Ibáñez, amb la col·laboració d’una vintena d’economistes. ‘Els resultats suggereixen que les agències assignen qualificacions més positives als grans bancs i a les entitats amb més probabilitats de proporcionar a l’agència negocis addicionals de qualificació de valors’.

Els autors repassen alguns dels errors més flagrants que han comès Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch, i acaben concloent que, ‘arran de les deficiències en el procés de qualificació actual, cal fomentar fonts alternatives d’informació de qualificació creditícia’.

Tot i que l’informe és publicat a la web del BCE i hi han paticipat alguns dels seus empleats, el banc central europeu diu que no reflecteix necessàriament el seu punt de vista, sinó el deis autors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any