Les treballadores de l’Espai Mallorca aniran a judici el 30 d’octubre

  • Els advocats veuen un signe inequívoc de tancament en l'obligació de buidar l'espai, però no hi veuen un fet del tot definitiu

VilaWeb
Montserrat Serra
20.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les treballadores de l’Espai Mallorca hauran d’acatar la decisió empresarial del Gremi d’Editors de les Illes Balears, que gestiona l’espai, que els ha comunicat via mail l’obligació de buidar l’espai en els propers quinze dies. Així ho han assegurat els seus advocats a VilaWeb. Les treballadores tenen interposada una demanar d’extinció de contracte per impagament de nòmines, però consideren fonamental el manteniment d’aquest espai cultural. Saben que el fet de buidar el local és un pas inequívoc cap al tancament de l’Espai Mallorca, però no és del tot definitiu: si alguna altra entitat o empresa es fes càrrec de la gestió i subrogués l’acord que fins ara té el gremi d’editors amb el Consell de Mallorca, l’espai podria continuar. Però no s’ha fet cap pas en aquesta direcció.

Després que dijous al vespre se sabés que el Gremi d’Editors de les Illes Balears havia donat quinze dies a les treballadores de l’Espai Mallorca de Barcelona per buidar el local, divendres al matí al Facebook de l’Espai Mallorca apareixien dos apunts. El primer donava les gràcies a tota la gent que va assistir a la inauguració de l’exposició ‘Espai en Blanc‘ de fotografies de Gabriele Sisti. I encoratjava: ‘Recordeu que l’exposició es pot veure fins a finals de novembre. Seguim amb la lluita! L’Espai Mallorca sobreviurà al temporal, no deixarem que el tanquin!’. I el segon apunt també recordava la presentació del llibre ‘Estanislau Ruiz Ponsetí. L’enginyer comunista’ de Josep Portella, per dilluns vinent. Les treballadores de l’Espai Mallorca doncs, plantaven cara a la situació de tancament. Però quines possibilitats tenen?

Els advocats, que pertanyenen al Col·lectiu Ronda, destaquen la voluntat de les treballadores de continuar prestant servei a l’Espai Mallorca en tot moment, ja que consideren el projecte molt necessari per a la relació de les Illes Balers amb el Principat. Però la situació laboral les col·locava en una posició molt complicada i insostenible, que no els hi donava cap altre opció sinó la demanada d’extinció de contracte interposada pels incompliments empresarials, via l’article 50, pel retard i l’impagament de les nòmines.

Les treballadores van interposar la demanada el gener del 2012. En aquell moment el gremi els hi debia quatre nòmines i la paga extra de Nadal. Algunes d’aquestes nòmines es van pagar, però el deute es va anar acumulant per altres impagaments. Des de llavors hi ha hagut successius retards en la celebració de judici, per defecte de forma i per la intenció per part del gremi, deia, d’arribar a un acord (el judici es va suspendre el març, va passar al maig, i després al setembre. Ara les han citades al jutjat pel 30 d’octubre).

La responsable de l’Espai Mallorca, Amada Vich, dijous va dir ben clar que no coneixien la posició de les institucions que donen suport econòmic a l’Espai Mallorca davant la demanda de tancament. Des del principi el Gremi d’Editors assegurava que els problemes econòmics venien de l’impagament dels ajuts concedits per part del Consell de Mallorca. Certament, la política del govern Bauzá no és favorable a la relació i potenciació de la cultura catalana. La darrera estocada contra la llengua, per exemple, s’ha conegut aquesta setmana quan el conseller d’Educació va donar a conèixer la intenció de suprimir la immersió lingüística a les Illes Balears derogant el decret de mínims. Però també és ben cert que l’opacitat i manca de diàleg del gremi davant la situació de les treballadores de l’Espai Mallorca no ha fet més que agreujar el problema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any