Empresaris catalans a favor i contra la independència, a la CNN

  • Un reportatge de la cadena nord-americana recull opinions d'empresaris sobre el procés d'independència

VilaWeb
Redacció
19.10.2012 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CNN ha publicat aquest reportatge sobre el procés cap a la independència de Catalunya, parlant de l’impacte de l’Onze de Setembre i remarcant que hi ha una majoria social favorable a la separació d’Espanya, segons els sondatges. El periodista Richard Quest ha parlat amb tres empresaris catalans: Víctor Grífols, president de Grífols, la multinacional catalana especialitzada en el sector famacèutic-hospitalari; Javier Nieto Santa, president de l’empresa de disseny industrial Santa & Cole, i Montse Muñoz, la fundadora de l’empresa de bolquers Tucuxi.

‘Les relacions entre Catalunya i Espanya no seran mai iguals. Alguna cosa va canviar l’Onze de Setembre, quan un milió i mig de manifestants van sortir al carrer. No es pot ignorar. Alguna cosa ha passat’, diu Víctor Grífols. Amb tot, afegeix: ‘Si em demanessin per un sistema federal votaria que sí. Però no per la independència: independència vol dir tenir un país, amb el nostre exèrcit, el nostre servei diplomàtic. I això és per la qual cosa votaria que no. Si catalunya es pogués convertitr en Califòrnia, que és un estat, un estat federal que pertany als EUA, votaria que sí’.

Javier Nieto Santa tampoc és partidari de la independència: ‘No veig raons per les quals aquesta independència ens hagués de beneficiar. Sí que és cert que necessitem un tracte fiscal diferent amb Espanya. I tenim molts motius per estar tristos amb Madrid i amb Espanya’.

Montse Muñoz, en canvi, votaria sí a la independència: ‘Si la independència ha de voler dir que ens rebaixin les taxes a la meitat, doncs independència. No podem respirar, no podem expandir-nos. Estic a favor de la independència, només per motius econòmics. Si podem gestionar els nostres impostos creixerem més ràpidament. Ja estem cansats de pagar pels altres’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any