Notícies

Divendres  19.10.2012  11:23

Es mor Jordi Castellanos, historiador de la literatura i fundador d'Els Marges

Ho ha donat a conèxier la revista l'Avenç

Men?ame
 

Jordi Castellanos (Tagamanent, 1946), filòleg, historiador de la literatura catalana, fundador i codirector de la revista Els Marges, s'ha mort aquesta matinada a Barcelona, segons que ha donat a conèixer la revista l'Avenç. Va ser catedràtic de filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, universitat a la qual s'hi havia vinculat des del 1977. Es va especialitzar en l'època del Modernisme, i tot i que ha estudiat també el Noucentisme i deixa un treball gairebé acabat dedicat a la novel·la dels anys trenta. El funeral se celebrarà demà dissabte a les 13.15 al Tanatori de Collserola.

El 1968 va entrar a treballar a l’Enciclopèdia Catalana, a la secció de literatura, etapa que, juntament amb les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans, considerava la seva formació més decisiva.

Membre de la Secció històrico-arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia ha recordat en un comunicat que Castellanos va impulsar Imatge i paraules de Pere Calders: una invasió subtil, un projecte de recerca de l’IEC amb la UAB.

Castellanos també va mantenir una activitat política destacada: durant els estudis universitaris va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona, i participà en les protestes contra el procés de Burgos (1970). Va militar al Front Nacional de Catalunya (FNC), del qual es passà al PSAN amb Joan Josep Armet i Coma, però anys més tard el va abandonar. Va ser un dels redactors del manifest 'Una nació sense estat un poble sense llengua?' (1979).