Es mor Jordi Castellanos, historiador de la literatura i fundador d’Els Marges

  • Ho ha donat a conèxier la revista l'Avenç

VilaWeb
Redacció
19.10.2012 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Castellanos (Tagamanent, 1946), filòleg, historiador de la literatura catalana, fundador i codirector de la revista Els Marges, s’ha mort aquesta matinada a Barcelona, segons que ha donat a conèixer la revista l’Avenç. Va ser catedràtic de filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, universitat a la qual s’hi havia vinculat des del 1977. Es va especialitzar en l’època del Modernisme, i tot i que ha estudiat també el Noucentisme i deixa un treball gairebé acabat dedicat a la novel·la dels anys trenta. El funeral se celebrarà demà dissabte a les 13.15 al Tanatori de Collserola.

El 1968 va entrar a treballar a l’Enciclopèdia Catalana, a la secció de literatura, etapa que, juntament amb les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans, considerava la seva formació més decisiva.

Membre de la Secció històrico-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’acadèmia ha recordat en un comunicat que Castellanos va impulsar Imatge i paraules de Pere Calders: una invasió subtil, un projecte de recerca de l’IEC amb la UAB.

Castellanos també va mantenir una activitat política destacada: durant els estudis universitaris va formar part del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, i participà en les protestes contra el procés de Burgos (1970). Va militar al Front Nacional de Catalunya (FNC), del qual es passà al PSAN amb Joan Josep Armet i Coma, però anys més tard el va abandonar. Va ser un dels redactors del manifest ‘Una nació sense estat un poble sense llengua?’ (1979).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any