Espanya va pressionar la UE per manipular les paraules de Reding sobre Catalunya

  • El diari escocès Newsnet demostra les pressions espanyoles i publica l'àudio de l'entrevista a la vice-presidenta de la Comissió

VilaWeb
Redacció
18.10.2012 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va pressionar la comissió europea per tergiversar les paraules de la vice-presidenta, Viviane Reding, quan va negar en una entrevista al Diario de Sevilla que la legislació internacional digués que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. El diari escocès Newsnet Scotland ha demostrat que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I ha publicat l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

Newsnet Scotland ha parlat amb Federico Durán Basallote, el periodista del Diario de Sevilla que va fer l’entrevista a Reding el 30 de setembre proppassat. Basallote els ha fet arribar l’àudio de les dues últimes preguntes de l’entrevista, les referides a Catalunya:

Tal com es pot sentir, i tal com va transcriure Durán Basallote, Reding va dir primer: ‘No em vull ficar en la política espanyola. Però no penso ni per un segon que Catalunya voldrà sortir de la UE. Conec els catalans des de fa molt temps, sóc una de les poques persones no catalanes que ha rebut la Creu de Sant Jordi, i sé que el seu sentiment és profundament europeu’.

El periodista va insistir: ‘Però la llei internacional diu que si surts de l’estat originari quedes fora de la UE’. I Reding li va etzibar, amb contundència, tal com es desprèn de l’àudio: ‘Vinga, home, vinga, no diu res de tot això. Si us plau, resolguin els seus problemes de política interna a Espanya. Jo confio en la mentalitat europea dels catalans’.

Les pressions i la tergiversació

Després de la publicació de l’entrevista, el representant a Espanya de la Comissió Europea, Federico Fonseca Morillo, va enviar una carta una carta al Diario de Sevilla dient que era important de destacar ‘les paraules exactes’ de Reding, i va ometre la part en què Reding es referia a la legalitat internacional.

Després ell mateix encara va enviar una carta al diari El Economista, en què negava que la vice-presidenta digués el que va dir: ‘Vull aclarir que Reding mai no va dir això, per més que alguns mitjans extrapolessin les seves declaracions’.

Fins i tot el Newsnet Scotland va contactar amb la portaveu de Reding, Meena Andreeva, que també els va dir que calia ‘clarificar’ el que va dir Reding, transcrivint així la conversa amb el periodista:

‘Pregunta: Però la llei internacional diu que si surts d’una entitat regional sortiràs de la UE.
Viviane Reding: ‘Vinga, si us plau, resolgueu els problemes interns d’Espanya a Espanya. Confio en la mentalitat europea dels catalans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any