Els Premis Octubre recuperen el caràcter de festa literària dels Països Catalans

  • Enguany es tornarà a fer el sopar · S'hi homenatjarà Joan Fuster

VilaWeb
M.S.
18.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de fa quaranta-un anys cada últim dissabte d’octubre es fa el lliurament dels Premis Octubre, que enguany recuperen el sopar i el caràcter d’aplec de la cultura catalana de tots els Països Catalans. I això malgrat les dificultats polítiques i econòmiques. La vetllada literària es dedicarà a Joan Fuster.

Segons la nova editora de 3i4, Laia Climent, entitat que organitza la vetllada, enguany s’hi han presentat més obres que mai: 117 originals (51 a l’Andròmina de narrativa, 21 al Joan Fuster d’assaig, i 45 al Vicent Andrés Estellés de poesia).

El jurat del Joan Fuster d’assaig és format per Xavier Bru de Sala, Gustau Muñoz i Muriel Casals; el Vicent Andrés Estellés de poesia, per Miquel de Palol, Jordi Llavina i Begonya Pozo; i el de l’Andròmina de narrativa, per Isabel-Clara Simó, Josep Piera i Laia Climent. Com s’ha fet sempre, el jurat deliberarà divendres al vespre i els premiats es faran públics l’endemà, durant el sopar a l’Octubre CCC. (Qui hi vulgui assistir, s’hi pot apuntar a la web de l’editorial 3i4, fins el dia 24). Enguany la Nit dels Octubre també rescabalarà els guanyadors de l’any passat, que les circumstàncies van privar de reconeixement públic. 

En l’homenatge a Joan Fuster, hi participaran els músics Vicent Torrent d’Al Tall i Pau Alabajos, que representaran el relleu generacional en la cançó-protesta. També hi haurà un recital de poemes de Fuster a càrrec dels membres del jurat del premi Vicent Andrés Estellés. I Pep Gimero, ‘Botifarra’, hi farà un concert.

La Setmana dels Octubre començarà el dia 24 amb unes ‘Converses fusterianes‘, quan fa cinquanta anys de ‘Nosaltres, els valencians’, quan en fa noranta que va néixer i vint que va morir (Sueca, 1922-1992). De fet, aquestes converses començaran avui al vespre, a l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona), amb la conferència ‘Fuster, el país i la política’ de Joan F. Mira. Després una taula rodona aplegarà el periodista Vicent Sanchis, nou director general del setmanari el Temps, i Víctor Gómez Labrado, ex-coordinador de la Casa Museu de Joan Fuster.

Les altres converses fusterianes seran a València: ‘Joan Fuster i la història’, amb Ferran Garcia-Oliver i Enric Pujol (24 d’octubre); ‘Joan Fuster i la poesia’, amb Sebastià Alzamora i Enric Sòria (26 d’octubre), i ‘Joan Fuster i la literatura’, amb Julià de Jòdar i Jaume Pérez Montaner (6 de novembre).

Entre els actes de la Setmana dels Octubre també es farà un homenatge a la biòloga Lynn Margulis (25, 26 i 27 d’octubre), desapareguda ara fa un any; una sessió d’Escriptors al terrat, amb Carles Cano i Llorenç Giménez (25 d’octubre) i la presentació del llibre Vetlla‘ de Jordi Llavina, premi Vicent Andrés Estellés de Poesia de l’any passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any