Otamendi: ‘La tortura és un problema estructural a l’estat espanyol’

  • El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per les tortures al periodista

VilaWeb
Redacció
16.10.2012 - 22:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director de Berria i ex-director d’Egunkaria, Martxelo Otamendi, ha valorat la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que condemna l’estat espanyol a pagar-li una indemnització de 24.000 euros per no haver investigat les tortures que va patir durant la detenció el 2003 a mans de la guàrdia civil. ‘A Espanya li aniria bé un rescat en matèria de recursos humans’, ha dit, i ha remarcat que amb una multa de pocs milers d’euros ‘la tortura li surt barata a l’estat’. La secció tercera del tribunal ha conclos que Espanya va vulnerar l’article 3 de al Convenció Europea de Drets Humans, que proclama el dret de no patir tracte degradant o inhumà.

Otamendi ha recordat que la tortura ‘és un problema estructural a l’estat espanyol’ i ha considerat ‘increïble’ que mai no s’hagin detingut els culpables de mal tractaments d’aquesta mena, malgrat ser ‘el delicte més previsible i més fàcil d’investigar’.

Per la seva banda, l’advocat Íñigo Iruin ha valorat la importància de la sentència, que s’afegeix a altres dues en el mateix sentit dictades els últims tres anys pel mateix tribunal. I ha destacat que aquesta és la primera sentència en què es denuncia de manera explícita ‘la passivitat’ de la justícia espanyola a l’hora d’investigar tortures.

Els fets

El periodista va ser detingut el febrer del 2003 a casa seva per ordre de l’Audiència Nacional espanyola, que l’acusava del delicte de pertinença a banda armada juntament amb els periodistes i ex-directius d’Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga. Tots ells van ser absolts d’aquesta acusació per l’Audiència espanyola mateixa fa dos anys.

Va passar cinc dies incomunicat, durant els quals va ser torturat, segons que va denunciar després de quedar en llibertat. La denúncia va ser arxivada per les instàncies judicials espanyoles. Va ser aleshores quan Otamendi va recórrer a Estrasburg, on va denunciar que el procés judicial i la investigació a Espanya havien estat mancats de garanties i, per tant, que havia patit indefensió.

La sentència

La sentència d’avui d’Estrasburg recorda els fets denunciats per Otamendi i explica que el metge forense el va examinar fins a quatre vegades durant la detenció els dies 20, 21, 22 i 23 de febrer del 2003. Tot i això, en els informes, el jutge va dir que el periodista s’havia negat a ser examinat. Quan Otamendi va ser davant del jutge, ‘va declarar que havia estat objecte d’abusos durant la detenció’, diu la sentència, que relata les tortures denunciades per Otamendi, com ara haver d’estar dret durant deu hores, romandre despert durant dos dies, rebre insults homofòbics, ser despullat i obligat a adoptar una posició sexual, que li havien col·locat un objecte de metall al cap que va fer un soroll similar al de la detonació d’una pistola, que havia estat cobert dues vegades al cap amb una bossa de plàstic i que va ser amenaçat de mort. ‘Un cop alliberat, el demandant va denunciar els abusos. El jutge va rebutjar-ho al·legant secret de la investigació’.

Van continuar els recursos fins arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que avui li dóna la raó i condemna Espanya per no haver fet el que calia i no haver investigat les denúncies.

En aquesta entrevista a VilaWeb, del gener del 2010, Otamendi parlava de les tortures que va patir, entre més temes:

Martxelo Otamendi: ‘La tortura és eficaç’ (VÍDEO)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any