La llarga vida de la censura de la monarquia espanyola

  • El cas de la suspensió del programa 'Bestiari Il·lustrat' del Canal 33 reobre els casos de censura · Repassem alguns casos de censura d'aquests últims anys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2012 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La censura sempre ha estat el bastió de la família reial espanyola. D’exemples, n’hi ha molts, sia de censura directa, sia d’autocensura dels mitjans. Els escàndols continuats de la casa reial, aquests últims mesos, han posat a prova la seva força intimidatòria quan les informacions comprometedores s’han manifestat més fàcilment. El cas de la suspensió del programa del Canal 33 ‘Bestiari Il·lustrat‘ per una escena on es simulava unes pràctiques de tir amb caricatures del rei Juan Carlos I, Salvador Sostres, Fèlix Millet i el príncep Carles d’Anglaterra, torna a posar en qüestió l’exercici de la llibertat d’expressió.

La fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola ha obert diligències per un suposat delicte contra la corona en l’últim capítol emès de ‘Bestiari Il·lustrat‘. La fiscalia general de l’estat ha demanat als mossos d’esquadra que elaborin un informe, i a Televisió de Catalunya que li faci arribar una còpia d’aquest últim capítol. TVC va fer dimitir la directora del programa, Mai Balaguer, i ha suspès el programa de la graella fins al 2013.

Una llarga història d’intimidació i censura

D’exemples de censura, heus-ne ací uns pocs. L’any 1994 el programa ‘Persones humanes‘, dirigit per Miquel Calçada, va desfermar una polèmica que avui difícilment es produiria: una intervenció de l’escriptor Quim Monzó sobre la reialesa va suscitar una viva protesta de la casa reial, i el president Pujol hagué de presentar excuses oficials a la Zarzuela. A més, es va obrir un expedient informatiu a TV3 i el programa següent es va emetre en diferit, per precaució.

El 2002 va tocar el rebre al programa ‘Set de nit’, presentat per Toni Soler, que en la secció de sàtira política ‘Set de notícies’ presentava una imitació del monarca interpretada per l’actor Toni Albà. La casa reial espanyola va trucar a TV3 per demanar explicacions i demanar la supressió del personatge. L’aleshores director de TVC, Miquel Puig, va respondre que no li preocupava la trucada de la casa reial, però la sortida de la graella del programa tres mesos després va obrir la caixa dels rumors sobre les raons del comiat de ‘Set de nit’.

L’any 2007 la revista Jueves va publicar una portada amb una caricatura sexual de Felip de Borbó i Leticia Ortiz que tingué, entre més conseqüències, que el jutge de l’Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo fes retirar tots els exemplars de la revista de tots els punts de venda a petició de la fiscalia de l’estat.

L’espectacle ‘Audiència reial’, en què l’humorista Toni Albà feia una imitació del rei espanyol, també fou objecte de serioses pressions.

Doncs bé, l’encausament del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, i la informació dels mitjans internacionals sobre el dubtós paper de Juan Carlos en el cop d’estat del 23 de febrer de 1983 (Alemanya confirma la simpatia de Juan Carlos pels sediciosos del 23-F), entre més casos, han esquerdat aquesta censura i han fet possible que el viatge a Bostwana i l’accident del rei siguin objecte d’humor i d’informacions vàries.

Cal dir, tanmateix, que el senador nacionalista basc Iñaki Anasagasti ja va desfer, a ‘Una monarquía protegida por la censura‘ (Foca, 2009), el fals retrat de la família reial imposat durant tants anys. Aquest llibre havia estat precedit, vuit anys abans, per un altre, ‘Un rei cop a cop‘ (Kale Gorria, 2001), publicat sota pseudònim.

Més informació, a Cançons contra els Borbons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any